Mersin’in Mut ilçesinde, Mut Pazarcılar Derneği üyeleri, haklarını savunmadığı gerekçesiyle Ziraat Odası Başkanlığını işgal etti. Oda Başkanı Ali Çelik, pazarcı üyeleri toplantı odasına kabul ederek sorunlarını dinleyip çözüm için söz verdi.

Pazarın hemen bitişiğinde bahçesinde yetiştirdiği ürünleri satmaya gelen köylülerin, başka ürünleri de satmasına tepki gösteren pazarcılar, haklarını aramayan Mut Ziraat Odası Başkanlığını bastı. "Biz vergi veriyoruz onlar vergi vermiyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlere evet ama bahçelerinde yetişmeyen ürünleri alıp köylü pazarında satmaları haksızlık" diyerek kızgınlıklarını ifade ettiler.

Mut Ziraat Oda Başkanı Ali Çelik, 30 civarındaki pazarcıyı önce sükunete çağırdı sonra da "Buyurun, içeride derdinizi anlatın. Hep beraber çözüm bulalım" diyerek toplantı salonuna davet etti.

Toplantı salonunda sorunları hakkında bir açıklama yapan Mut Pazarcılar Derneği Başkanı Osman Özdemir, "Köylü pazarı kendi üretmediği ürünleri pazarda satışını yapıyor. Oda olarak hakkımızı neden savunmuyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. Dernek Başkanı Özdemir, “Ticaret yapan sebze ve meyve satan esnaflarımızın isteği üzerine, köylü pazarında üretici görünüp ticaret yapan, devletten vergi kaçıran kendisini köylüymüş gibi gösterenlerin tespit edilmesi ve ziraat odasının da bize destek alınmasını istiyoruz. Bu konuda üyeniz olduğumuz halde neden bize sahip çıkılmıyor. Komşu il ve ilçelerde odalar anında müdahale ediyor siz ise hakkımızı aramıyorsunuz” diyerek şikayetlerini dile getirdi.

Dernek Başkanının konuşmasının ardından söz alan Ziraat Odası başkanı Ali Çelik ise "Bizler sizlerin hakkını korumak için buradayız. Bu konuda rahat olun" dedi.

İlçede üretilmesi mümkün olmayan ürünleri üretiyor gibi görünerek köylü pazarında satışını yapan esnaf isimlerini pazarcılardan alıp dosyalarını inceleyen Başkan Çelik, “ Arkadaşlar, bahsettiğiniz kişiler ilçemiz dışındaki Silifke ilçesinden evli veya oradan bahçe satın almış olabilir. Oradaki bahçede yetiştirdiği ürünleri bize kayıt altına aldırmış ise o ürünlerini Türkiye’nin her tarafında satışını yapar. Ama Mut Belediye Başkanı ile bir görüşme yapın bu konuda bende yardımcı olayım sizlerin sorunlarını çözelim” diye konuştu.

Odadan sakin bir şekilde ayrılan pazarcılar daha sonra Mut Belediye Başkan’ını makamında ziyaret ederek sorunlarını Başkan Nebi Yılmaz’a da anlattılar.

Başkan Yılmaz, kendisinin de zamanında pazarcı esnaflığı yaptığını belirterek, “Önce derneğiniz adı altında yapılması gereken kararları alacaksınız. Ondan sonra beraberce bu kararlara uyulması için sizlerle birlikte karar vereceğiz. İşte ondan sonra bu kararlara uymayanlar hakkında cezayı acımadan vereceğim. Yeter ki sizleri rahatlatacak kararları hep birlikte alalım. Ben sizlerin sorunlarını çözmek için bu makamda oturuyorum. Özellikle sizlerinde dediği gibi kendi bahçesinde üretmediği ürünleri köylü pazarında satan şahısları tespit edip bize bildirin anında inceleme başlatalım. Eğer kurallara uymuyorsa gereken yapılacak. Bu konuda size söz veriyorum” dedi.

Toplantıdan sonra Pazarcı Derneği Başkanı Osman Özdemir, “Ziraat Odası ve Belediye binasına kızarak gelmiştik ama her iki başkan da sorunumuza çözüm için elinden geleni yapacaklarına ve bizim yanımızda olduklarını ifade ederek bizi ikna ettiler. Kızgın geldiğimiz her iki yerden de mutlu olarak ayrılıyoruz” dedi.

Daha sonra Belediyeden mutlu bir şekilde ayrılan pazarcılar Pazar tezgahlarının başına döndüler.