Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adını verdiği parkı, ‘Rauf Raif Denktaş Açık Hava Müzesi’ne dönüştürüyor.

Toroslar Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, belediye tarafından Mustafa Kemal Mahallesi’nde 12 bin metrekare alan üzerine yapılan parkın açık hava müzesi haline getirilmesi için Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Genel Komutanlıkları ile görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerin sonucunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan hibe edilen Ulaştırma Gemisi, can yeleği, can simidi, filika, dürbün, bot, dümen, pervane, motor, pusula gibi askeri malzemeler, milli marşlar eşliğinde Toroslar Belediyesi’ne teslim edildi.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarihi ve milli değerlere önem veren bir belediye olduklarını vurguladı. Bu vatan uğruna canlarını feda etmiş Kuvva-i Milliyeciler ile şehit ve gazilerin isimlerini ilçe sınırları içerisinde inşa ettikleri parklara vererek ölümsüzleştirdiklerini kaydeden Başkan Tuna, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın da Kıbrıs Türkünün özgürlüğüne kavuşması için büyük uğraş vermiş bir lider olduğunun altını çizdi. Tuna, “Toroslar Belediyesi olarak 11 yıllık görev süremiz içerisinde bu toprakları vatanlaştıran atalarımızın, vatan sathını korumak anlamında göğüslerini siper edip genç yaşta kara toprağın bağrına verdiğimiz şehitlerimizin adına birçok eser yaptık. Mustafa Kemal Mahallesi’nde inşa ettiğimiz parkımızda da KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın adını yaşatıyoruz. Parkımızı, çocuklarımızın ve gençlerimizin gezmelerini istiyoruz. Bu çalışmalarımızla amacımız, Toroslarımızı çekim merkezi yapmaktır. Rauf Raif Denktaş Parkı, Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan bütün tesisatların barındığı bir açık hava müzesi olacak. Merhum Rauf Raif Denktaş ve şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in heykelinin de yer aldığı parkımız diğer kuvvet komutanlıklarından talep ettiğimiz malzemelerin de gelmesi ile birlikte Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlatan açık hava müzesi özelliğini taşıyan bir eser olacak. Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıkları ile yazışmalar yaparak bu malzemeleri temin ediyoruz. Buranın düzenlenmesinde Merkez ve Garnizon Komutanlığımız bize çok önemli destekler sağlıyorlar, kendilerine teşekkür ediyoruz. Yeşil anlamında ve tarihimizden bir kesit sunabilme anlamında çok özellikle bir proje olacak. 2015 yılının Haziran ayında tamamlamayı planladığımız bu projemizin kentimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Parkın içerisinde oluşturulan açık hava müzesine Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F4 Phantom uçağı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait tanksavar topu ve obüs topları gibi Kıbrıs Barış Harekatında kullanılan malzemelerin önümüzdeki günlerde geleceği bildirildi.