Ülkelerindeki savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Türkiye’ye sığınan ve Mersin’in Adanalıoğlu Mahallesindeki çadırlarda yaşayan Suriyeli mülteci çocuklar, Maya Derneği öncülüğünde başlatılan ‘Kış Okulu’ projesi çerçevesinde aldıkları eğitimin ardından diploma sevinci yaşadılar. Kartondan kepler takarak diplomalarını alan çocuklar, söyledikleri Arapça ve Türkçe şarkılarla heyecanlarını paylaştılar.

Maya Derneği, Mersin Kent Konseyi ve Mersin Tabip Odası’nın işbirliğinde, merkez ilçe Akdeniz Belediyesi’nin desteğiyle başlatılan ‘Yaz Okulu’ ve ‘Kış Okulu’ projeleri çerçevesinde, resimden müziğe, Türkçe dil eğitiminden çiçek dikimi ve oyunlara kadar birçok farklı alanda eğlenceli etkinliklerle eğitim alan Suriyeli çocuklar, ‘Kış Okulu’ndan mezun olmanın mutluluğunu yaşadılar. Kültürler arası köprü kurma hedefiyle yola çıkan Maya Derneği’nin, Kongre ve Sergi Sarayında düzenlediği ‘Adanalıoğlu Mülteci Çocuklar Kış Okulu Yıl Sonu Etkinliği’ne katılan çocuklar, hem diploma aldılar hem de hünerlerini sergilediler.

Etkinlikte bir konuşma yapan Maya Derneği Başkanı Volkan Gültekin, 2-3 aylık yeni kurulmuş bir dernek olmalarına karşın yaklaşık 3 yıllık bir hikayeleri olduğunu söyledi. Hikayelerinin Suriye’de yaşanan savaşla başladığını belirten Gültekin, “Biz o dönemde Mersin Kent Konseyi ortaklığında Akdeniz Belediyesi’nin desteğiyle bir yolculuğa başladık. Adanalıoğlu’ndaki Suriyeli çocuklarla bir entegrasyon süreci başlatmak için Türkçe eğitimine başladık, farklı etkinliklerle devam ettik. Buradaki çalışmamız yaklaşık 1,5 yıldır devam ediyor. Şu ana kadar çocuklarla üç kuru tamamladık ve yaklaşık 150 Suriyeli mülteci çocuk bu süreçten faydalandı. Biz, silahların altında yaşamış çocuklarımıza ruhsal anlamda dokunmak istedik. Bugün itibariyle üçüncü kuru tamamladık ve yaklaşık 30 çocuk birazdan ‘Kış Okulu’ projemizden mezun olacak. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Gültekin, bu süreçte yanlarında olan herkese teşekkür eden Gültekin, özellikle lojistik destek sağlayan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu’na, Suriyeli çocuklar ve ailelerinin sağlıklarıyla ilgili çok güzel çalışmalar yapan Mersin Tabip Odası’na ve birçok katkı sağlayan Akdeniz Belediyesi’ne teşekkür etti.

Konuşmaların ardından yüzleri palyaço tarafından boyanan mülteci çocuklar, Arapça ve Türkçe şarkılardan oluşan mini bir konser verdiler. Daha sonra kartondan yapılmış yeşil kepler takan Suriyeli çocuklar diplomalarını aldılar.

Etkinlikte, proje boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin konu edildiği fotoğraf sergisi ile mülteci çocukların çizdiği resimler de sergilenirken, Salıncak gurubu da çocuk şarkılarının yer aldığı bir konser verdi.