Mersin’in Tarsus ilçesinde 2006 yılında ortaya çıkarılan ve Tarsus Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Taşkuyu Mağarası turizmin hizmetine girdi.

Eshab-ı Kehf’in eteklerinde olan ve Taşkuyu Mahallesi’nde bulunan Taşkuyu Mağarası’nın açılış törenine MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, daire müdürleri, belediye meclis üyeleri, Mersin Büyükşehir belediyesi daire başkanları, oda ve dernek temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mehteran takımın verdiği konser ile başlayan program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla devam etti.

Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü etkinlikleri kapsamında kente bir turizm değerini kazandırmaktan mutlu olduğunu belirten Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, bölge ve Türkiye turizmi açısından çok önemli bir adım atıldığını söyledi. Can, “2006 yılında ortaya çıkarılan ve 2012 yılında Tarsus Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından restorasyon çalışmasına başlanan Taşkuyu Mağarası bugün ülke turizminin hizmetine girmektedir. Taşkuyu Mağarası’nın ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli inanç merkezlerinden biri olan ve Kuran-ı Kerim’de adına süre yazılmış Eshab-ı Kehf mağarasının eteklerinde bulunmaktadır. Eshab-ı Kehf Mağarası ve Taşkuyu Mağarası kentimiz adına, inanç turizmi adına çok önemli değerlerdir” dedi.

Taşkuyu Mağarasının Türkiye’de bulunan mağaraların dışında ayrı bir güzelliği ve cazibesi olduğunu ifade eden Can, “Taşkuyu Mağarasının büyük bir kesimi, yoğun damlataş oluşumları ile kaplıdır. Süt beyazından kahverengi, kırmızı ve sarının değişik tonlarında olan ve boyları 5 santim -10 santim, çapları 0.5 santim -4.5 metre arasında değişen bu şekiller sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıt ve ekzantrikler (aykırı) suların damlaması ile oluşmuş ve mağara incileri bulunmaktadır. Buna karşılık duvarlarda perde ve duvar damlataşları, tabanda ise örtü damlataşları ile damlataş havuzları gelişmiştir. Proje kapsamında mağaranın turizme açılması için merdivenler, yürüyüş platformları, seyir platformları, aydınlatma ve tanıtım levhaları yapıldı. Taşkuyu Mağarası’nın ziyarete açılması ile kentimiz önemli bir turistik alan daha kazanmış olmaktadır. Taşkuyu mağarasının bulunması ve hizmete açılmasından emeği geçen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz’a huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ayrıca mağaranın restorasyon çalışması yapan firmaya, Çukurova Kalkınma Ajansı’na, belediye çalışanlarına ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Projenin toplam bütçesi 551.574,88 TL olup, Çukurova Kalkınma Ajansı 436.699,61 TL destekte bulundu, Belediyemiz ise 114.875 TL katkıda bulunmuştur. Taşkuyu Mağarası’nın öncelikle kentimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ise Taşkuyu Mağarası’nın ilçe turizmine büyük katkı koyacağını belirterek, bölgeye hayırlı olmasını diledi. Göç, “Ben düşman işgaline uğramamış, düşmanların ayak basmadığı bir Anadolu kasabasında dünyaya geldim buraları bu serhat boylarını gördükten sonra buralardaki kültürün ne kadar önemli olduğunu, buradaki insan yapısının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettim. Ülkemizde bir tarafta merkezi bir şekilde milli mücadele hızla devam ederken bölgemizin insanı Mersinimizin, Tarsus’umuzun, Adana’mızın insanı hiçbir şey beklemeden emir talimat beklemeden burada örgütlenmesini yapmış ve buraları düşmana dar etmiştir. Bu özel günleri unutmamalıyız ve devamlı bu bilinci canlı tutmamız gerekiyor. Böyle güzel ve anlamlı günde bir araya gelerek ilçemiz turizmine hizmet edecek güzel bir tesisin açılışında yer alıyoruz. İnşallah Tarsus turizm potansiyeline bir katkı sağlar. Bu hizmette emeği geçen herkese başta Büyükşehir belediye başkanımıza ve Tarsus belediye başkanımıza, tüm ekibine teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise yaptığı konuşmada, Tarsus’un 10 bin yıllık geçmişiyle, medeniyetlere ev sahipliği yapan önemli kent olduğunu söyledi. Kocamaz, “Gerçekten Tarsus geçmişi çok eskilere dayanan çok kadim, birçok kültürü bağrında taşıyan önemli bir kent, önemli bir cazibe merkezi. Şehir merkezinde kazdığınız her yerden adeta tarih fışkırıyor. Aslında Tarsus’un zemininin altı zemin üstünden çok daha değerli dersek yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Burada yeni bir eser Tarsus’un turizm potansiyeline katılmak üzere. Bu mağara tesadüfen yol yapma çalışmalarında ortaya çıkmış bir mağaradır. İlk geldiğimizde yer altında sürünerek elimizde lambalarla dolaşmıştık bu mağarayı. O gün ahdettik, içerisindeki güzellikleri gördük, vatandaşlarımızda görsün turizme katkı sağlasın düşüncesiyle burada bir dizi çalışmalar başlattık ve bugünkü durumuna geldi. Projeyi tamamlayan Tarsus Belediye Başkanımıza ve Tarsus Belediyesi çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ben bu hizmetin başta Taşkuyu bölgemize, Tarsus’umuza, Mersin’imize, bölgemize, ülkemize ve insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.