Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün belediye personeline yönelik sağlık alanında düzenlediği hizmet içi eğitim seminerleri devam ediyor.

Toroslar Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Birimi ile ortaklaşa gerçekleştirilen seminerde, belediye personeli, AIDS hastalığı hakkında bilgilendirildi. Belediye Encümen Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde AIDS hastalığının nasıl bulaştığını ve korunma yollarını anlatan Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Özlem Delibaş, AIDS’in bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek, "Nedeni HIV virüsüdür. HIV insan bağışıklık yetmezliği virüsü anlamına geliyor. Yani HIV, insan vücudunun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmektedir” dedi.

Katılımcılara, slayt eşliğinde sunum yapan Delibaş, AIDS virüsünün insana bulaştıktan sonra hastalık belirtilerinin hemen ortaya çıkmadığını ve kesin tanının ancak kan testleriyle konulabileceğini söyledi. AIDS’ın belirtilerinden de bahseden Delibaş, virüsün 3 şekilde bulaştığını kaydederek, "Bu belirtiler şu şekilde olabilmektedir. Tekrarlayan ateş ve gece terlemesi, nedensiz kilo kaybı, boyun koltuk altı ve kasık lenf bezlerinin şişmesi, sürekli yorgunluk, ishal, iştah azlığı, ağızda beyaz lekeler, deride değişiklikler, nedensiz kanamalar. Eğer bunlardan şüpheleniyorsak eliza testinin yani kanda HIV virüsünün bakılması gerekir. HIV virüsü, cinsel ilişki, kan yoluyla ve anneden bebeğe olmak üzere 3 şekilde bulaşmaktadır. Maalesef kesin bir tedavisi yok ve AIDS’ten de koruyucu bir aşı bulunamamıştır” diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Toroslar Belediye Başkan Hamit Tuna ise Toroslar Belediyesi olarak halkın ve belediye personelinin sağlığına büyük önem verdiklerini kaydederek, belirli periyotlarda ve farklı konularda sağlık seminerleri düzenlediklerini kaydetti.