Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

Mesajında, ülke için birçok yeniliği hayata geçiren büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, sosyal alanda yaptığı en büyük yeniliklerden birisinin de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, “Atatürk’ün girişimiyle, kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930’da belediye seçimlerinde seçme, 1933’te çıkarılan Köy Kanunu’yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te ise Anayasa’da yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. İşin daha da önemli yanı, Türk kadını bu hakları birçok Avrupa ülkesinden önce kazanmıştır” dedi.

Eski Türk devletlerinde de kadının ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Kocamaz, “Eski Türk devletlerinde kadınlar aile hayatında, mirasta ve hatta devlet yönetiminde hak sahibiydiler. Osmanlı Devleti’nde ise kadınlar eskiye göre daha sınırlı sosyal, kültürel ve siyasi hakka sahiptiler. Cumhuriyet’in ilan edilmesinin hemen ardından da Atatürk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini sağlayarak, 80 yıl boyunca kadının gerek yerel siyasette, gerekse de ülke yönetiminde söz sahibi olmasının önünü açmıştır" ifadelerini kullandı.

Günümüzde yerel yönetim meclislerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın sayısının maalesef yeterli düzeyde olmadığını kaydeden Kocamaz, “Kadınlarımız siyasetin sadece propaganda boyutunda değil, temsil noktasında da yerini tam anlamıyla almalıdır. Bu konuda bütün siyasi partilerin yetkililerini, kadınlarımızın gerek yerel meclislerde gerekse de parlamentoda daha fazla temsil edilmeleri yönündeki uygulamaları hayata geçirmelerini temenni ediyorum" dedi.