Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin 4’üncüsü, bu yıl 5-9 Kasım 2014 tarihleri arasında “Yaşam İçin Doğa, Doğa İçin Arılar Yaşamalı” sloganıyla düzenlenecek.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın da (GEKA) Muğla ArıYetiştiricileri Birliği, Apislavia Arıcılar Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği kongre kapsamında Genel Sekreterimiz Süleyman Alata’da kongre eş başkanı olarak açılışta bir konuşma yapacak. Ayrıca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Yusuf Ziya Erdil, Muğla İli ArıYetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin’in de eş başkan olarak yer alacağı kongrede, eş zamanlı olarak 20. Apislavia Kongresi de gerçekleştirilecek.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 2 yılda bir düzenlediği Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Kazakistan, Makedonya, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Kırım, Azerbaycan’ın kurduğu Apislavia Arıcılar Birliği ile ortak gerçekleştirilecek. Apislavia Arıcılar Birliği 1910 yılında kurulmuş ve bugün itibari ile 20 farklı ülke Birliğinin dahil olduğu, Dünya Arıcılar Birliği (Apimondia) üyesi çok güçlü bir oluşum olarak adından söz ettiriyor.

Türkiye’deki arıcılık birliklerini ve arıcıları dünyaya entegre etmeyi, arıcılık kültürünü çok genişperspektifte tanıtmayı amaçlayan Kongreye Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı da destek veriyor.

Arıcılık sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşların gelecek planlamasında yer alarak mevcut durum değerlendirmesi yapacağı Kongre kapsamında panel ve çalıştaylar düzenlenecek. Dört gün süreyle devam edecek Kongre’de gerçekleştirilecek bilimsel oturumlarda arı yetiştiriciliği, arı sağlığı ve hastalıkları, apiterapi ve apiterapik ürünler, çam balı ve yöresel ballar, arıcılık ve ekonomi, arı biyolojisi-ıslah ve ana arı yetiştiriciliği, ülkemiz arıcılığının sorunları, çözüm önerileri ve üretici bakışı gibi konular ele alınacak.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından ilki 2008 yılında yapılan Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresine bu sene 40 ülkeden 500’ü yabancı bin 500 kişi katılacak. Kongrede uluslararası bal yarışması da yapılacak.