Muğla Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneği (ENVERÇEVKO) Başkanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Feridun Ekmekci, Dünya Akıllı Şehirler WICS) zirvesinde sunum yaptı. Londra Merkezli EurAsia Strategies tarafından 2014 yılında üçüncüsü organize edilen Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi İstanbul Conrad otelde düzenlendi.

2 gün boyunca 30 oturuma katılan kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dünyadaki ve Türkiye’deki akıllı şehirler gündemini, yaptıkları sunumlarla değerlendirdi. Türkiye’de üçüncüsü düzenlenen zirvede bilgi ve iletişim teknolojileri, sağlık, turizm, inşaat, telekomünikasyon, güvenlik, ulaşım, enerji, altyapı ve finans alanlarında 30’un üzerinde ülkeden uluslararası konuşmacıların katılımıyla ele alındı.

Muğla merkezli faaliyetlerini sürdüren ENVERÇEVKO-Ulusal Eurovelo Koordinatörlüğü ‘Sürdürülebilir Kentsel Gelişimde Enerji Verimliliği’ konulu özel oturumunda ‘Ulaşımda Enerji Verimliliği’ sunumunu gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Feridun Ekmekci sunumunda, bisiklet politikalarının geliştirilmesi ile bisiklet kullanımının nasıl teşvik edildiği ve Enerji Verimliliği bakımından küçümsenmeyecek bir öneme sahip olduğunu, hem enerji, hem de sağlığa faydaları konusunda bilgi aktardı. Ekmekci, “Özellikle Avrupa’da bisiklet kullanımını teşvik etmek için ciddi proje destekleri ve fırsatlar sağlanıyor. Bu sayede 2020 yılında bisikletin ulaşımda kullanılma oranını % 15’lere çıkararak elde edilecek enerji verimliliğinin rakamsal karşılıkları ECF verilerine dayanılarak verilmiştir. Bu projelerden akıllı enerji projesi olan Bisiklet Politikası Denetimi (BYPAD) kent içi bisiklet politikaları eylem planı projelerinin, Eurovelo Avrupa bisiklet rotaları ağı sürdürülebilir turizm projesi ve nowWeMove (Şimdi Hareket Zamanı) Erasmus+Sport projelerin uygulamaları ve tanıtımları yapıldı” dedi.

ENVERÇEVKO derneğinin kurulduğu 2007 yılından bu yana yaptığı çevre dostu ulaşım aracının geliştirilmesi ve şehir içi ulaşımda kullanımının artması yönünde proje çalışmaları ve Uluslar arası faaliyetleri başarı ile uygulayarak kurumsal kapasitesini artırdığını belirten Ekmekci, “Hem Ulusal EuroVelo Koordinatörlüğünü, hem Hareket Haftası Ulusal Koordinatörlüğünü ülkemiz adına Muğla’ya kazandırmaktan da son derece mutluyuz. Aldığımız görevin emek ve sabır isteyen bir süreç olduğunu biliyoruz. Fakat proje deneyimimiz bu süreci yerel yönetimler ve STK’ların desteği ile kolaylaştıracaktır diye düşünüyoruz. Muğla’nın AB ülkelerinde daha fazla tanıtılmasını sağlayacağız” dedi.