Muğla’nın Marmaris ilçesinde market işleten Halis Ekizoğlu, zor durumdaki ihtiyaç sahipleri için işyerinin önüne koyduğu dolapta bedava ekmek dağıtıyor.

Tepe Mahallesi’nde uzun yıllardır market işletmeciliği yapan Halis Ekizoğlu , kış nedeniyle zor durumda olan ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalışıyor. İşyerinin önündeki dolaba her sabah ekmek , açma ve simit koyan Ekizoğlu, bir ekmek dahi alamayacak durumdaki insanlara umut oluyor.

Kış döneminde ilçede turizm olmadığı için bir çok ailenin zor geçindiğini söyleyen Ekizoğlu, “Evine bir ekmek dahi girmeyen aileler var. Ekmek dolabını koyduğum zaman insanlar ilk önce çekinerek geliyordu. Ancak daha sonra bir birimize alışarak aradaki duvarları yıktık. Dolabın üstündeki yazıyı görenler markete gelip parasını verip ‘benim içinde bir ekmek koyar mısın’ diyerek ricada bulunuyor. Osmanlı döneminde de dilek taşları varmış. İhtiyaç sahipleri için o dilek taşlarına para yiyecek,giyecek konulup yardımlaşma yapılırmış. Günümüzde bu tür yardımlaşmalar artık yapılmıyor. Bizim geleneklerimiz yardımlaşma ve dayanışmaya çok önem veren bir kültürden geliyor. Her şeyi devletten beklememek lazım, yoksulumuza, yetim ve öksüze, yaşlılarımıza sahip çıkmazsak toplumsal değerlerimiz yok olup gider” dedi.

Osmanlı döneminde şehirlerin belirli noktalarına konulan Sadaka Taşları , İslam dininin, insanlar arasındaki gelir eşitsizliklerinin giderilmesi için emrettiği yardımlaşmanın, büyük bir incelikle yerine getirilmesini sağlıyordu. Anadolu ve Rumeli’de Osmanlı döneminden kalan tarihi camilerin bazılarında bugün bile varlığını koruyan Sadaka Taşları, yardımlaşmanın en ince örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor.