Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından İzmir Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün koordinatörlüğünde ‘Natürel Zeytinyağı Tadım Eğitimi’ düzenlendi.

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İzmir Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile birlikte organize ettiği Natürel Zeytinyağı Tadım Eğitim’ine başladı. MİTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimle üretici, zeytinyağı işletme çalışanları ve zeytinyağı ticareti ile uğraşan kişilere Zeytin Yetiştiriciliği kitabı dağıtıldı ve katılımcılara natürel zeytinyağlarında kullanılan duyusal analiz yöntemleri hakkında bilgi verildi. Etkinlikte natürel zeytinyağının özellikleri hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, natürel zeytinyağın duyusal özellikleriyle ilgili şunları aktardı; “Natürel sızma zeytinyağını kokladığınızda taze biçilmiş çimen, çağla, badem, yeşil elma, domatesin sapındaki yeşil dal, muz yeşili kabuğu veya elma çekirdeği acılığı dilinizin yan bölgelerinde hissediliyorsa, boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu yakıcılık yemek borunuzdan inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız. Ancak aldığınız ürün bu özellikleri taşımıyorsa ve çok tatlı, ağır kokulu ise bu sızma zeytinyağı değildir. Şüphe ettiğiniz ürünleri Alo 174gıda hattını telefon ile arayarak bilgilendirebilirsiniz”

Eğitimin açılış sunumu Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş tarafından gerçekleştirildi. Ulaş, ‘Dünyada ve Türkiye’de Zeytin Yetiştiriciliği ve Zeytinyağı Kalitesin Etkisi’ isimli sunusunda zeytinciliği dünya ve Türkiye bağlamında değerlendirdi. Etkinliğin ikinci bölümünde ise katılımcılar uygulamalı tadım eğitimine alındı. Bu eğitimde katılımcılar farklı kaplara konulmuş, farklı özelliklerdeki zeytinyağlarını tadarak natürel zeytinyağını bulmaya çalıştı.

Gıda Mühendisi Elif Burçin Büyükgök ise zeytinyağı üretim basamaklarının duyusal özelliklere etkisini anlattı. Bu sunumun ardından da uygulamalı tadım eğitimi verilirken; katılımcıların eğitime büyük ilgi göstermesi dikkat çekti.