Muğla’nın Menteşe ilçesinde 3’üncüsü gerçekleştirilen ‘Tohum Takas Şenliği’ne Muğla’nın ilçelerinden de katılım oldu. Menteşe Konakaltı Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen şenliğe Muğla Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş ve 100’e yakın çiftçi katıldı. Şenlikte turşu ve reçel yarışmasında dereceye girenleri ödülleri verildi.

“YERELİ KORUMAMIZ GEREKİYOR”

Şenlikte konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, yerel ürünler ile kırsalda kalkınmayı sağlamak istediklerini söyledi. Gümüş, “Menteşe Belediyesi olarak organik tarım başta olmak üzere sağlıklı ürün yetiştirilmesi, yerel tohumların desteklenmesi çok önemli. Küreselleşme ve sermayenin etkisi ile her şey tek tip haline geldi. Bu gelişmelere karşı yereli mutlaka korumamız gerekiyor. Organik olarak katkısız yetiştirdiğimiz ürünlerden her işyerine varıncaya kadar tüm yerel ürünü güçlendirip kırsalda kalkınmayı mutlaka sağlamamız gerekiyor” dedi.

TOHUM BANKASI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, hem Türkiye, hem de Muğla olarak sahip olunan en büyük zenginliklerden birisinin yerel tohumlar olduğunu söyledi. Karakuş, “Muğla ve Türkiye, bitki örtüsü bakımından en zengin yerlerden birisi. Biz hem damak tadımız, hem de sağlımız için bu türleri geleceğe taşımak zorundayız. Odamızdaki proje birimimiz ‘Tohum Bankası’ için çalışmalara başladı. İnşallah Muğla’ya bir tohum bankası kazandırabilirsek, bu tohumlarımızı gelecek nesillere, çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakma imkânına sahip olacağız” dedi.

Muğla Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban ise sadece tohumda değil, başka alanlarda da dışa bağımlılığın bağımsız bir ülke için ne kadar sıkıntı yarattığının bilindiğini söyledi. Kurban, “Bugün burada güzel olan ürün konuşuluyor, tohum konuşuluyor, üretici konuşuluyor. Bugün burada üretenler var, değerleri yaratanlar var, bir de onun üzerinden geçinenler var. Bu da insanı kahrediyor ve üzüyor” dedi.

Menteşe Tohum Takas Şenliği’nde üreticiler arasında reçel ve turşu yarışması düzenlendi. Reçel yarışması dalında 20 üretici, turşu yarışması dalında ise 16 üreticinin ürünleri yarıştı. Reçel yarışmasında Bircan Köle birinci, Şengül Kara ikinci, Fatma Aydoğdu isimli üretici de üçüncülüğü elde etti. Turşu yarışmasında ise Gülşin Ay birinci, Aynımah Ülkü ikinci ve Meryem Çakır üçüncü oldu, Reçel ve Turşu yarışmasında ilk üç dereceye giren üreticilerin ödülleri Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş tarafından verildi. Şenliğin sonunda üreticiler arasında tohum takası gerçekleştirildi.