Türkiye’de kıyıların korunması, çevre bilincinin gelişmesinde ve turizm pazarlanmasında önemli bir yeri bulunan, uluslararası standart özelliği taşıması ve uygulama alanının kıyılar olması nedeni ile turizm sektörü açısından büyük bir öneme sahip olan ve esasen bir çevre ödülü olan ‘Mavi Bayrak’ projesi kapsamında Muğla’nın Milas ilçesindeki 5 yıldızlı bir otel, geçtiğimizde günlerde ‘Mavi Bayrak’ ödülünü alma başarısını gösterdi.

1987 yılında Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından başlatılan ve ilk önce 11 AT ülkesi, daha sonra da 22 ülkenin de katıldığı Mavi Bayrak Projesine 1993 yılında giren ve uygulamalarıyla İspanya ve Yunanistan’ın ardından dünyada 3’ncü sıraya oturan Türkiye, bu alanda başarılı uygulamalarına devam ediyor.

Çalışmaların başladığı 1993 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülen ve uluslararası bir heyet tarafından denetlenen proje kapsamında 1 yıl süre ile belirlenen kriterleri sağlayan işletmelere verilen ‘Mavi Bayrak’, turizm sektöründe aranılan en önemli özelliklerden biri olurken, 454 plaj arasında en iyi çevre ödülünü alan La Blanche Island Otel, Milas’ın ilk Mavi bayraklı tesisi olarak sektördeki gururu oldu.

Otelin Genel Müdürü Ülkay Atmaca ve İdari İşler Koordinatörü Birol Bekdemir, alınan ödülün bir yıl süreyle verildiğini, bayrağı alıp dikmekle işin bitmediğini, her yıl değişen kriterleri yerine getirmek gerektiğini belirterek; Bu anlamda kendinizi her yıl yenilemek zorundasınız” dedi.

Sektör, yaralarını sarmaya çalışıyor

La Blanche Island Otel Genel Müdürü Ülkay Atmaca, turizm sektörünün son yıllarda büyük sıkıntılar yaşadığını, ülkemiz ve çevre komşularımızda yaşanan sorunlar nedeniyle sektörün zor zamanlar geçirdiğine dikkat çekerek; “Bu sorunlar aşılmaya çalışılıyor. Her yıl gelen yabancı turist sayısında gözle görülen bir azalma yaşanırken, sektörde yer alanlar yerli turizmi canlandırma kapsamında çeşitli kampanyalar ve aktivitelerle açığı kapatmaya çalışıyor. Ülkemizin turizm politikası da her geçen gün yenilenen ve gelişen bir konumda. Komşu ülkelerimizle ilişkilerimiz güçlendirilmeye, aradaki sorunlar çözülmeye çalışılıyor. La Blanche Island Otel olarak biz de üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz” diyerek, bölgeye ve ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağladıklarını söyledi.

En iyi çevre ödülünü aldık

Otelin İdari İşler Koordinatörü Birol Bekdemir ise, bölge halkına sağlanan istihdam ve ekonomik katmadeğer kadar, Milas’ın turizmde de önemli bir ilçeye dönüşmesi için büyük çaba harcadıklarını söyledi. Bekdemir; “Sahip olduğu tarih ve kültür zenginliğiyle yıl 12 ay turizm yapılacak bir ilçedeyiz. Bu yönümüzü tüm dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bu, tek başına bizim yapabileceğimiz bir şey değil. İlçedeki tüm kurum ve kuruluşlar, bölge halkı, yerel yöneticiler ve elbette tanıtımın en önemli ayağı olan basın kuruluşlarıyla tanıtım atağını başlatmalı ve aralıksız sürdürmeliyiz. La Blanche Island Otel olarak Milas bölgesi ve Güvercinlik koyunda ‘Mavi Bayrak’ ödülünü alarak ilk adımı attığımızı düşünüyorum. Bu ödül ile misafirlerimize, gönül rahatlığı ile denize girebileceği uluslararası standartta bir plaj sağlandığı garantisini vermektedir. Önemli olan bundan sonrasıdır. Çünkü dünyayı dolaşan gezginler, tur acenteleri özellikle mavi bayrak ödüllü plajları ve işletmeleri tercih ediyorlar. Milas olarak bu avantajımızı iyi değerlendirmeli, kendimizi daha da geliştirmeli ve Milas’ın turizmde bir marka kent olması için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.

Geçtiğimiz günlerde 454 plajın katıldığı ve uluslararası bir heyet tarafından yapılan denetleme sonrasında Bodrum Turgutreis’de bulunan kendilerine ait diğer otelin La Blanche Resort Otel olarak ‘En iyi çevre etkinliği sunumu’ ödülünü aldıklarını söyleyen İdari İşler Koordinatörü Bekdemir; “Dünyada gelişen çevreyi koruma bilincine paralel olarak Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından plajlar için belirlenen kriterler mevcuttur. Bu kriterlerin bir kısmı zorunlu, bir kısmı kılavuz kriterlerdir. Bu kriterleri sağlayan plajlara Ulusal Jüri Denetimleri sonucu,1 yıl süre ile Mavi Bayrak verilerek ödüllendirilmektedir. Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği, çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi, plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması ve çevre yönetimi gibi dört ana grupta toplanan kriterleri sağlayan ve 1 yıl süre ile ödüllendirilen işletmelerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.