Muğla’nın Büyükşehir statüsü kazanmasının ardından tartışma konusu olan Ortaca İztuzu Plajı’nın 29 Aralık tarihi itibari ile Dalyanağzı Boğazının işletmesinin DALÇEV’e devredildiği, Ortaca Belediyesi’nin ise hiçbir hukuki yetkisinin bulunmadığı açıklandı.

“ORTACA BELEDİYESİNİN HUKUKİ YETKİSİ MALMADI”

Muğla Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Dalyan Kanalı İskeleleri ve Dalyan Ağzı Karasal Alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi olması münasebetiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın insiyatifinde olan bir alandır. Bu alanın tamamının işletme ve işlettirme hakkı 28 Mayıs 2014 tarihi itibariyle protokolle Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulan MUÇEV Şirketine verilmiştir. Bu alanla ilgili Ortaca Belediyesi’nin açmış olduğu yürütmeyi durdurma davaları nedeni ile bu alan 20 Kasım 2014 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve MUÇEV Şirketi tarafından teslim alınamamış, fiilen Ortaca Belediyesi tarafından kullanılmıştır. 20 Kasım 2014 tarihi itibariyle o ana kadarki yürütmeyi durdurma kararları kaldırıldığı için 20 Kasım 2014 tarihinde bu alan, Ortaca Kaymakamlığı nezaretinde Ortaca Belediyesi yetkilileri tarafından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne ve aynı gün itibariyle de MUÇEV Şirketine teslim edilmiştir. Dolayısıyla 20 Kasım 2014 tarihi itibariyle Ortaca Belediyesi’nin o bölge ile ilgili hukuki bir yetkisi kalmamış, bölge tamamen ve hukuken MUÇEV insiyatifine geçmiştir” denildi.

ALAN 29 ARALIK’TA ŞİRKETE TESLİM EDİLDİ

MUÇEV Turizm Limited Şirketi tarafından İztuzu Plajı ve Dalyan İskeleleri kesinlikle başka bir şirkete ihale edilmediği ve verilmediği belirtilen açıklamada, “Bu bölgeden “Caretta Carettaların yumurtlama alanı” dışında kalan alan olan Dalyan Ağzı Karasal Alanı şemsiye-şezlong ve büfe işletmeciliği MUÇEV Limited Şirketi tarafından 16 Haziran 2014 tarihi itibariyle ihale ve protokolle en yüksek fiyatı veren DALÇEV firmasına verilmiştir. Ancak o tarihten 29 Aralık 2014 tarihine kadar yaşanan hukuki süreçlerden dolayı ilgili şirkete bu alan teslim edilmemiştir. Geçmiş tarihlerde ve en son yaklaşık 1 ay önce verilmiş olunan yürütmeyi durdurma kararlarının tamamı kaldırıldığı için sadece bu sınırlı alan sözleşme sorumluluğu gereği MUÇEV tarafından DALÇEV Şirketine 29 Aralık 2014 tarihinde teslim edilmiştir. MUÇEV ve DALÇEV şirketleri arasında gerçekleştirilmiş olan devir teslim işlemi ve sürecinin hukuki anlamda Ortaca Belediyesi ile hiçbir alakası yoktur. Çünkü 20 Kasım 2014 tarihinde Ortaca Belediyesi tarafından alan hukuken terk edilmiştir”

“ALANA JENERATÖR VE İŞ MAKİNESİ GİRMEDİ”

Dalyan Ağzı Karasal Alanına normal ulaşım yolu tekne yolu iken ihaleyi alan şirket, hava muhalefeti nedeni ile tekne yolu ile gidemediğinden Valiliğin bilgisi dahilinde 3 adet özel araçla İztuzu bölgesinden kara yolu ile gitmeye çalıştığı açıklanırken, “Havanın yağışlı olması ve zeminin ıslak olması nedeni ile de bölgeye ulaşamadan binek araçları yolda kalmıştır. Söz konusu araçlar bu araçlardır. Başka bir iş makinesi alana girmemiştir. Daha sonra batan araçları kurtarmak amacıyla Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünün bilgisi ve izni dahilinde alana bir adet kurtarma aracı sevk edilmiş, bu kurtarma aracı tarafından batan araçları çıkarılmış ve 17.30 itibari ile de alanda hiçbir araç kalmamıştır”

SUÇ UNSURUNA RASTLANIRSA ŞİRKETE ADLİ VE İDARİ YAPTIRIM YAPILACAK

Dalyan ağzı boğazına kara yolu ile sahilden gittikleri ileri sürülen araçların giriş yaptığı ve zarara neden olduğu iddialarını değerlendirdiklerini belirten Muğla valiliği, eğer böyle bir suç unsuruna rastlanırsa adli ve idari sürecin başlatılacağı açıklandı. Açıklamada, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Ortaca Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan aldığı ön bilgilere dayanarak yaptığı ilk değerlendirmeye göre araçların battığı bu nokta “Caretta Carettaların Yumurtlama Koruma Alanı”nın dışında bir alan olduğu tespit edilmiştir. Ancak buna rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları tarafından detaylı bir inceleme yapılacak, bir suç unsuru tespit edildiği takdirde raporlanarak ilgili araç sahipleri hakkında her türlü idari ve adli işlem yapılacaktır. Kapıya verilen zararlarla ilgili olarak da Ortaca Belediyesinin yaptığı suç duyurusu üzerine Jandarma tarafından tutanak tutulmuş, ilgililer hakkında gerekli hukuki işlem başlatılmıştır. Alana jenaratör veya herhangi bir malzeme de kesinlikle sokulmamıştır. İlgili şirket yetkilileri o bölgeyi sözleşme ile teslim almış olsalar dahi hiçbir yetkili makamdan izin almadan akşam saatlerinde sahaya girmeleri Valiliğimizce de tasvip görmemiş olup, bu konuda gerekli tahkikat başlatılmıştır. Alanın koruma alanı olması nedeniyle izinsiz araç ve diğer makinelerin girmesi yasak olup bu yasak kuralı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Valiliğimizce tavizsiz uygulanacak ve takip edilecektir. Valiliğimiz şuana kadar işleyen süreçle ilgili, yasalar ve yargı kararlarını hassasiyetle takip etmekte olup; bundan sonra da yasalara ve yargı kararlarına aykırı bir durum görüldüğü takdirde gerekli her türlü hukuki süreci başlatacaktır” denildi.