Bodrum Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen "Zefirya’dan Bodrum’a" adlı etkinlik sanatseverler tarafından ilgi gördü.

Zefir Görsel Şiir Sergisi, Kirpinin Dansı adlı kitabın imza günü, şiir denemeleri ve Sen Bodrum’sun adlı müzik dinletisinden oluşan "Zefirya’dan Bodrum’a" adlı etkinlik, Bodrum Belediyesi Ali Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Bodrum Belediyesinin destekleriyle gerçekleştirilen etkinlikte Zefir Görsel Şiir Sergisi açıldı. Sergiye Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğretim görevlilerinden Coşkun Türk ile Enis Timuçin Tan, öğrencileri ve sanatseverler katıldı.

Etkinlikte Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu’nun Bodrum esinleri şiirlerinin tipografi yorumları ve "Kirpinin Dansı" adlı kitabın tanıtımı ile imza günü yapıldı. Bodrum yöresinde son beş yılda gerçekleştirilen sanatsal ve kültürel etkinlikler üzerine Hamdi Topçuoğlu’nun bakış açısıyla yazılan denemelerden oluşan Kirpinin Dansı kitabının söyleşisinin ardından ise Sen Bodrum’sun diye adlandırılan şiir dinletisi gerçekleştirildi. Dinletide Piyanist Mustafa Köker ve Meltem Başınhan tarafından mini bir konser de verildi. Etkinlikte Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve eşi Hülya Kocadon’a "Requem" isimli bir tipografi tablosu hediye edildi.

Etkinliği düzenleyen Hamdi Topçuoğlu, "Zefirya’dan Bodrum’a adını verdiğimiz bu etkinlik aslında sanatlar arası bir buluşma çünkü sözün, ezginin ve çizginin bir arada sunulduğu bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Öncelikle Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a çok çok teşekkür etmek istiyorum. Bodrum ve yöresindeki sanat etkinliklerinin ne kadar yoğun olduğunu herkes biliyor ama bizim etkinliğimiz de bunun boyutlarını bir kez daha ortaya koymuş olacak. Her şeyden önce Kirpinin Dansı adlı kitabım, Bodrum ve yöresinde son 5-6 yıldır gerçekleştirilen klasik müzikten baleye birçok sanat ve kültür etkinliğinin değerlendirmesi ve eleştirisidir. Bu 5-6 yıl içerisinde yapılan etkinliklerin bir kısmından böyle bir kitap çıkabilmesi; Bodrum’da özellikle belediyemizin kültür ve sanat konusunda ne denli üstün bir destekçi olduğunu çok çok iyi anımsatmaktadır. Okurlarımız da bunu, kitabı okurken göreceklerdir. Bizim buradaki bir etkinlik alanımız da zefirdir. Zefir aslında yer altı ve yer üstü rüzgarlarını birleştiren bir rüzgardır. Bodrum’un aslında ilk adı Halikarnas değildir, Bodrum’un ilk adı Zefirya’dır. Şu bulunduğumuz Bodrum Yarımadası, ebedi meltemler ülkesi olarak çevirebileceğimiz Zefirya adıyla anılır. Etkinliğimize Zefirya’dan Bodrum’a adını verirken bu tarihsel süreci de göz önünde bulundurduk. Burada ayrıca son yıllarda yazmış olduğum Zefir adını verdiğim şiirler üzerine Güzel Sanatlar Fakültemizdeki öğrencilerimizin yaptıkları hipograflı çalışmaların da bir sergisi de söz konusu. Sergiye Zefir adını verdik ve bu şiirler üzerine öğrencilerimiz, bir tür Türk hat sanatımızın çağdaş halini gerçekleştirdiler. Ben müzikle de çok yakından ilgilenen birisiyim. Etkinliğimizde bestelerimden dört tanesini yine öğrencilerimizden Meltem Başınhan katılımcılarımıza sundu" dedi.

"GEÇMİŞTE BODRUM’DA YAŞAYAN SANATÇILARIMIZ BİZLERE IŞIK OLDU"

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise Hamdi Topçuoğlu’na teşekkür ederek, "Şöyle bir geçmişten günümüze doğru geldiğimizde Bodrum’un gerçekten birinci derece bir sürgün yerinden Türkiye’nin dünyaya açılan bir medeni kapısı olduğunu görüyoruz. İşte bunda en büyük etken ise Bodrum’un o zor günlerinde Bodrum’a gelip yerleşen ve burada yaşayan sanatçılarımızdır. Onların medeni görüşleri bizlere ışık tuttu ve bu gün, bu görüşler hepimizin güzel Bodrumunu yarattı. Onun için sanatçıya destek vermenin özellikle benim gibi Bodrum’un zor günlerini yaşayan son neslin, en büyük görevi olduğunu düşünüyorum. Ben on beş yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Bu on beş yıl içerisinde sanata ve eğitime verdiğim destek, hepiniz tarafından bilinmektedir çünkü bu ikisi olmadıktan sonra ne medeniyetten, ne demokrasiden, ne laiklikten ne de Cumhuriyetten bahsedebiliriz. Özellikle can damarlarımız dediğimiz sanat ve sanatsal etkinlikler bizlere bu güzellikleri sunuyor." dedi.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMİ KÜLTÜR VE SANAT BESLEYEBİLİR"

Bodrum’un değerlerine de vurgu yapan Kocadon, "Nasıl bugün Bodrum’un değerlerinden biri mandalina ise; bir diğeri de kültür ve sanattır. Onun için Bodrum’u kültür ve sanat şehri yapmak için elimden geldiği kadar hep sizlerin yanında olmaya çalışıyorum. Özellikle hocamın değerli kitabını şöyle bir karıştırdığınızda bu kitabın içindeki Bodrum’da yapılan etkinlikleri görebilirsiniz. Çünkü biz şuna inanıyoruz; sürdürülebilir bir turizm için kültür ve sanatın da bunu beslemesi gerekiyor ve gelecek yıllarda göreceksiniz ki Bodrum gerçekten kültür ve sanatı turizm ile buluşturacak. Bodrum’u kültür ve turizm şehri yapmak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim." şeklinde konuştu.

"YA BAŞKA BODRUM YOK, DİYİP YAŞAYACAKLAR; YA DA BAŞKA BİR BODRUM BULACAKLAR"

Başkan Kocadon konuşmasının devamında Bodrum’daki ranta da dikkat çekerek, "Artık Bodrum, rantçıların günü kurtarıp da ’başka Bodrum bulurum’ düşüncesinde olanların Bodrum’u olmayacak. Ya bizlerle beraber Bodrum, ’bizim Bodrumumuz, başka Bodrum yok’ deyip yaşayacaklar ya da şimdiden kendilerine başka bir Bodrum bulacaklar. Mümkün olduğunca Bodrum’u inşaat sektörüyle değil, betonuyla değil; kültür ve sanatıyla yaşayan bir Bodrum yapmak için şu andan itibaren çalışmaya başladık. En büyük destek de sizlerden gelecek. Bodrum’a gönül veren değerli Hamdi hocamla beraber özellikle zamanında temelini attığım, büyük özveriyle çalıştığım ve Bodrum’da olmasından gurur duyduğum Güzel Sanatlar Fakültemizin değerli hocasına, öğrencilerine ve bugün şiiri bu güzel tablolarda yaşatan öğrencilerimize ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Eğer bugün ’Şiire hayat veriliyor mu?’ diye sorarlarsa; gelsinler, görsünler burada şiire gerçekten hayat veriliyor. Onun için bütün emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Siz sanat ve sanatçıya değer veren, Bodrum Yarımadası’nda yaşayan halkıma da sevgi ve saygılarımı sunuyorum. İyi ki varsınız." dedi.

Etkinliğe Başkan Kocadon ve eşinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Hayri Rüştü Tezcan, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz katıldı.