İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada'' Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda Sağlık Müdürü ve İl Kanser Kontrol Koordinatörü Uzman Dr. Nuriye ULU’nun Başkanlığında 21.12.2011 tarihinde Çarşamba günü saat 13.30’da Kanser Kontrol Danışma Kurulu Üyeleri ve üye olmayıp toplantıya davet edilenlerin katılımıyla toplantı yapılmıştır. Toplantıda ilimizde kansere yönelik alınabilecek önlemler konusunda kararlar alınmıştır. 
1- Kanserojen riski bulunan asbestli borulardan İlimiz Merkez Belediye ile diğer ilçe ve belde belediyelerdeki içme, kullanma suyu şebekelerinde asbestli boru bulunup bulunmadığı, konusunda yazı yazılmıştır. Cevabı gelen yazılarda asbestli boruların büyük oranda değiştirildiği, değiştirilemeyen borular için ise belediyelerimiz halkımızın sağlığını korumak amacıyla en kısa süre içerisinde asbestli boruların değiştirilmesi için gerekli çalışmaları başlattığını,  bu konunun planlamaya alındığını , İller Bankası Genel Müdürlüğü’ne talepte bulunduklarını bildirmişlerdir. Ayrıca Köylerin içme suyu hatlarında bulunan asbestli borular Karaman İl Özel idaresi tarafından değiştirilmiştir. 
2- İlimiz Şebeke suyundan asbest kalıntı analizi yaptırılması planlanmaktadır. Ancak suda asbest partiküllerinin yakalanması az bir ihtimal olduğundan Belediye Başkanlığı binasında bulunan arıtma sistemindeki kum filtre tarafından süzülmüş bulunan sudan alınabilecektir. Bu nedenle filtrenin temizlenme zamanı beklenmektedir. 2012 yılı içerisinde temizleme işlemi gerçekleştirileceğinden işleme müteakip numune alınarak ilgili araştırma merkezine gönderilme kararı alınmıştır.
3- Kanser hastalığı hakkında halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla Sağlık Müdürlüğümüze ait şehrin çeşitli yerlerindeki billboardlara afişler asılmıştır. 
4- İlimiz Merkezi ile İlçelerde görev yapan Doktorlar ile Yardımcı Sağlık Personeline  “Meme Kanseri ve kadın kanserleri” konusunda hizmet içi eğitimler yapılmıştır.
5-Kanser bildirimlerini arttırmak ve veri kaçırmamak amacıyla Patoloji laboratuvarından her ay Kanser Kontrol Birimine bildirimi yapılmaktadır. Bu bildirimlerin devamının sağlanması hususunda karar alınmıştır.
6- Kanser ve kanserlerden korunma yöntemleri konusunda eğitimlerle halkımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, farkındalığın sağlanması ve arttırılması amacıyla Troid, Meme, Mide, Kolon, safra yolları kanserleri ve kanserlerin nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı konularında yerel televizyonda Müdürlüğümüzce görevlendirilen Uzman Doktor tarafından 13 Aralık 2011 tarihinde saat: 21.30’da büyük bir kitleye eğitim gerçekleştirilmiştir. Ayrıca KETEM’in önemi konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Bu gibi eğitimlerin yapılması hususunda karar alınmıştır. 
7- Kanser Kontrol Birimi ile Karaman Belediyesi Mümine Hatun Hanımlar Lokali’nin işbirliği ile İlimizdeki Mümine Hatun Hanımlar Lokali Salonunda Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Atilla YEŞİL ile KETEM Sorumlu Hekimi Dine ATCI tarafından 29 Kasım 2011 Salı günü saat:  14,30’ da Kadın hastalıkları (“Meme – Rahim Ağzı, (Serviks) Over, Endometrium Kanserleri) konularında çok sayıda kişiye bilgilendirme yapılmıştır. Katılımcılar çok yararlı olduğunu ifade etmişlerdir. Katılımcılara üzerinde kanserle ilgili sloganlar yazan kalemler dağıtılmıştır. 
8 -Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Meme kanseri bilinçlendirme ayı faaliyetleri kapsamında 21-25 Kasım 2011 tarihleri arasında İlimizin en büyük alış veriş merkezi makro markette Stant açıldı. Standımızda Meme Kanseri ve KETEM yönlendirme konusunda bilgiler verildi, Vatandaşa broşürler dağıtıldı ve afişler asıldı. 
9- Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde KETEM 2011 yılı Köylerde Toplum Tabanlı Tarama Yapılması Planlanmaktadır. Köy Muhtarları ile işbirliği yapılarak Köydeki 30-69 yaş arasındaki kadınlara Hastaneden ve Belediyeden temin edilen araçlar ile köyden kadınlar alınarak KETEM’de kanser ile ilgili eğitimler, mamografi çekimi, Smear alımı gibi işlemler yapılarak aynı gün içerisinde tekrar köye iletilmeleri sağlanmaktadır. Bu gibi taramaların tüm köylerimizde yapılması hususunda karar alınmıştır. 
    
10-  Ayrıca Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi işbirliği ile köylere gidilerek eğitimler verilmektedir. Bu gibi eğitimlerin bir program dâhilinde kadınlara yönelik eğitimlerin verilmesi hususunda karar alınmıştır.
11-  Plastik kapların tekraren kullanımına bağlı oluşabilecek zararların araştırılması , halka geri dönüşümlü veya cam kavanoz kullanımının özendirilmesi ve buna yönelik eğitimlerle halkın bilinçlendirilmesi konusunda karar alınmıştır.
Bir sonraki Danışma Kurulu Toplantının Şubat 2012’de yapılacağı kararı alınmıştır. Oy birliğiyle karar verilmiştir.''denildi.