Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, basında sansürün kaldırılışı ile birlikte gerçek anlamda gazeteciliğin başlamasının, zamanında önemli bir milat oluşturduğunu söyledi.

Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca, basında sansürün kaldırılışının 106. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak tüm basın mensuplarının Basın Bayramı’nı kutladı.

24 Temmuz’un gazeteciler açısından öneminin büyük olduğunun altını çizen Koca “ 106 yıl önce bugün basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden en önemlisi olan sansürün bizzat basın çalışanları tarafından kaldırıldığı gündür. O nedenle bugün gazetecilerin bayram günüdür” dedi.

24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyetin ilan edildiğini hatırlatan Koca “ 24 Temmuz, II. Meşrutiyet’te 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazeteler, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmıştır. Bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak belirlendi. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin yapılmaya başlandığı günün adıdır. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi.” diye konuştu.

Nevşehir’in kalkınması ve insanların huzur içerisinde yaşaması için yerel basının güçlü olmasının şart olduğuna işaret eden Koca, yerel basının ilin kalkınması, ilerlemesi için yol gösteren en önemli kurumlardan biri olduğunu vurguladı. Koca sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle güçlü konumda olmalıdır. Yerel basın ilde bulunan kamu kurumları ile odalar, sendikalar, sanayiciler, işadamları, ticaret erbabı ve Sivil Toplum Örgütleri tarafından da desteklenmelidir. İlde yapılacak hizmet ve yatırımlara öncülük edecek olan yerel basın, işlevlerini tam manasıyla yapabilmesi için gerekli desteği almalıdır. İşitsel, görsel ve yazılı basın ne kadar güçlü olursa ilin siyaseti, turizmi, sporu, eğitimi de o oranda güçlenir” (COŞ-AÖ-Y)