Niğde Açık Cezaevinde düzenlenen Girişimcilik Kursunu başarı ile tamamlayan 60 hükümlü sertifikalarını aldı. Hükümlüler aldıkları sertifikalarla cezaları bittikten sonra iş kurabilecekler.

KOSGEB’in düzenlediği girişimcilik kursu sonunda sertifika almaya hak kazanan 60 hükümlüye girişimcilik sertifikaları törenle verildi.

Törene Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Osman Şen, Niğde Üniversite Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Rıfat Özkan, Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, AK Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, KOSGEB İl Müdürü Mehmet Haşim Karaman, kurum müdürleri ve hükümlüler katıldı.

Programda konuşan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Osman Şen; “Bizler adliye ve savcılık çalışanları olarak atılım için verdiğimizi emeğin karşılığını ölçülebilir bir şekilde göremiyoruz. Böyle güzel bir organizasyonla hükümlülerimiz için güzel bir işle burada bulunmaktan gurur duyuyorum. Hükümlü kardeşlerimin bir şekilde cezaevine düşmüş kardeşlerimizsiniz. Bizler düşene tekme vuran değil el uzatan bir milletin çocukları olarak aynı şekilde sizlere el uzatma gerektiğini düşünerek burada toplandık. Biz öyle bir milletin evladıyız ki bakın Gurabahane-i Laklakan diye bir vakıf var Osmanlı da. Gurabahane-i Laklakan nedir, düşkün leylekler vakfıdır. Bu vakıf göç yolunda hasta düşen yaralanan leyleklerin bakımıyla ilgilenen bir vakıf. Bunların tekrar sürülerine katılmak amacıyla iyileştirilmeye çalışılıyor. Bizler böyle bir milletin ferdi olarak bizlerde hasbelkader buraya düşen siz değerli kardeşlerimizi ait olduğunuz yere toplum içerisine katabilmek amacıyla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ne mutlu bize burada devlet bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla sizlere el uzatmış bulunmakta. Sizlerde bu eli tutarak bu kursu başarıyla bitirip sertifikanızı almaya hak kazanmış bulunmaktasınız. Bunlar bizim için sevindirici ve verdiğimiz emeğin karşılığını aldığımızı gösterir. Bu programda emeği geçen bütün herkese teşekkür ederim” dedi.

Niğde Vali yardımcısı Abdullah Uçgun ise; “bir bireyin akşam eve götürecek ekmeği olmalı çocukları harçlık istediğinde harçlık verebilmeli. Şayet bunları yapamıyorsanız iyi birey olmanız tek başına yetmiyor. Bir süre sonra hayat sizi istemeden bir yere sürüklüyor. O zaman sürüklenmeyecek sen iyi bireyler o zaman kendilerine, çevresine ve ailesine faydalı olabilecek en önemli unsur insanların elinin ekmek tutması gerekiyor. Ellerinin ekmek tutması için yapılması gerekenler vasıf olmalı. Vasıfsız bir elemanın her hangi bir yerde tutuna bilmesi cidden çok zor. Madem ki böyle bir zorunluluk var o zaman bütün ceza evindeki hükümlü arkadaşların olmazsa olmaz birinci önceliği hepsinin elinde sağlam bir iş olmalı. Bir başkasının yapamayacağı işleri yapabilmeli. Artık bilgisayar programı bilmenin bir faydası olmadığını görüyoruz. Tabii ki sadece meslek sahibi olmakta yetmiyor açıkçası. Meslek sahibi olacaksınız ama bir de vazgeçilmez olacaksınız. Cezaevlerinden çıkan arkadaşlarımızın en büyük problemi bir defa eşit şartlarda yarışmıyor. Kendi ayağınızın üzerinde durabilecek ve o işi o memlekette en iyi şekilde yapabilecek kişiyseniz artık sizin eski hükümlü olup olmadığıyla kimse ilgilenmez. O zaman olmazsa olmaz problemler vazgeçilmez olan sizlerin sadece girişimcilik sertifikası almanız bir işe yaramıyor. Bu bir şeyleri yapabilmeniz için ön yeterlilik belgesi. KOSGEB’in, devletin diğer kurularının imkanlarından yaralanabilmek için bir ehliyet. Bu ehliyeti kullanabilmek için birde kabiliyet olması gerekiyor. 41 kurstan sertifika alan Bin 352 arkadaşımızın sonucu ne olduğu çok önemlidir. Elimizde sertifika var ama işe yönlendiremiyor sak bunun bir anlamı olmuyor. Bin 352 sertifika alan arkadaşlarımızın en az yüzde 90’ının kendi işini kurabildiyse ben mutlu olurum. O zaman bu kurslar amacına ulaşmış olur. Sadece teorik olarak verilecek kursun çok ciddi manada kimseye bir faydası olmaz. Sertifika olmadan bazı şeyleri yapamayız. Bu kursta emekleri geçen bütün kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederim” diye konuştu.

Konuşmaların sona ermesiyle sertifika almaya hak kazanan hükümlü kursiyerlere sertifikaları verildi.