2014 yılı faaliyet ve projeleri açıklanan Niğde İl özel idaresi, il genel meclisinin almış olduğu kararla çok sayıda yatırıma imza atarak 2014 yılının parlayan yıldızı olmayı başardı.

30 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni oluşan meclis, 2014 yılında üç farklı hedefle yola başladığını söyleyen Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin “Hizmetin en iyisini verebilmek için çalışıyoruz” dedi.

Niğde’de Özel İdare olarak yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi veren Başkan Peşin, “bizler seçildiğimizden itibaren gerek iktidar gerekse muhalefet üyeleri olarak Siyasi Kimliğimizi Kapının dışında bıraktık ve ilimizin güzel yarınları için doğru kararlar alarak, herkese eşit mesafede ve adil çalışmaya gayret ettik. Meclisimizin almış olduğu kararlarda bunu başara bildiğimizin göstergesidir” dedi.

Özel İdareden Gerçekleşen Dev Projeler

Hizmetlerin üç slogan çerçevesinde topladığına vurgu yapan Başkan Peşin, bunlardan birincisi Köylerimiz şehir olsun, İkincisi Bir Damla su boşa akmasın, üçüncüsü ise Bir karış toprak boş yatmasın olduğunu belirten Peşin, açıklamasının devamında“İl Özel İdaremiz bu hedeflerimizi yerine getirmek için yoğun çalışmalar yapmaktadır. İlk önce yol medeniyettir düşüncesi ile tüm köylerimizin yolları asfaltlandı, köy içi yol onarımları ve parke taşı döşemeleri 2014 yılı hedeflerinin üzerinde tamamlanmıştır. İl Özel İdaresinin sorumluluk alanında bin 285 km asfalt kaplama, bin 16 km stabilize kaplama, 303 km tesviye, 139 km ham yol ve 231 km parke kaplama yol bulunmaktadır.

2014 yılı içerisinde 214 metre 1. Kat asfalt kaplama, 66 km 2. Kat asfalt kaplama, 122 km yol onarımı, 134 km berkitme yol kaplaması yapılmıştır. Özellikle İl Özel İdaremiz kendi imkanları ile 69 milyon 775 bin 400 TL maliyetli yol yapımı, bakım-onarım-asfaltlama, karla mücadele v.b. hizmetleri 9 milyon 346 bin 663 TL bedelle gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında yaklaşık 4 Milyon TL ye 357 Bin m² parke taşı döşemesi yapılmıştır” dedi.

Peşin, “Köylerdeki gençlerimizin spor ve benzeri etkinlikleri yapmasını sağlamak amacıyla tüm köylerimizde futbol sahası yapmayı planladık 66 köyde tamamlandı ve 10 köyde ise yapımı devam etmektedir.4 köyümüzde basketbol/voleybol sahası tamamlandı, 10 köyde yapımı devam etmekte 21 köy okulumuzda yer tespitini yaptık 2015 yılı içerisinde tamamlanacak. 9 köyümüzde açık hava spor tesisi yaptık, 44 köyümüzde yer tespiti yaparak projelendirme çalışmalarına başladık. Toplam 126 çocuk oyun grubu yapılarak çocuklarımıza hediye edilmiştir. 11 köyde ise yapımı devam etmektedir. Köylerimizde nerde olursa olsun kaynaktaki bir suyu boşa akıtmamak için projeler hazırlanmış, 2014 Yılı içerisinde yaklaşık maliyeti 30 Milyon TL olan 12 adet gölet ve sulama tesisi KOP’tan İl Özel İdaresine aktarılan 15 Milyon TL’lik kaynak ile ihale edilmiş ve inşaatları tamamlanma aşamasındadır. Yılın kurak geçmesi sebebiyle içme sularının kaynaklarında azalmalar oluşmuştur. Cazibeli içme suyu temin etme imkânı olan tüm köylerimizin talepleri yerine getirilmiş, yer altından temin etmemiz gereken köylerde gerekli jeolojik araştırmalar sonucu uygun olanların sondaj çalışmaları tamamlanmıştır. Mevcut içme suyuna ilave kaynak temin edilmesi gereken köylerde jeolojik araştırmalarının bitmesi akabinde sondaj işlemi yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Köylerde Çöp toplama projesiyle başka iller tarafından örnek alınan Çöp toplama projesi ile ilgili 131 köyde çöp toplama hizmetinin aralıksız devam etiğini söyleyen Peşin, “Köylerimizde mesire alanları yapmayı planlıyoruz. Köylerimize Mesire alanı için peyzaj çalışması projelendirilmektedir. İlimizde kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve planlı yapılaşmanın sağlanması amacıyla 33 köyde köy gelişim planı yapıldı, 32 köyde yapımı devam etmekte, 17 köyde ise 2015 yılında yapılacaktır. 20 Köyde köy yerleşik alan genişletmesi yapılmaktadır. Köylerimizdeki sokak aydınlatmalarını LED Aydınlatma sistemine geçirilmesi için projeler hazırlanmaktadır. Merkez Kırbağları Mevkiine yapılacak olan Resmi Kurumlar Kampüsü’nün ihalesi tamamlanmış inşaatı hızla devam etmektedir. İlimizde jeotermal kaynaklardan daha üst seviyede yararlanmak için sıcak su aramaları yapılmaktadır. Narlı Göl günü birlik tesisleri, Çiftehan Termal Tesisleri, Çiftehan Kür Parkı, Bolkar Dağları Kış Sporları Kayak Merkezi gibi İlimizin turizm gelirlerini artırmaya yönelik faaliyetler yapılmaktadır. Narköy ve Gösterli Köyü sınırlarında 200 dönüm arazi üzerine jeotermal sera alanı oluşturmak üzere araziler satın alınmış ve yatırımcılara kiraya vermek üzere meclisimizden karar aldık. Türkiye’de bir ilk olan ve idaremizden bir kuruş para çıkmadan yaklaşık 72 milyon TL’lik yatırım olan 4 bin kişilik Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu’nu İlimize kat karşılığı kazandırdık.

Yine 6360 Sayılı Kanunla belediye statüsü sona eren 23 köyümüzün altyapı eksiklikleri hızla giderilerek diğer köylerle arasında bir fark olmaması için çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle kanalizasyon ve içme suyu altyapısında eksiklikleri olan köylerimizin altyapısı yapılmaktadır, aksi halde üstyapı çalışmalarına geçilememektedir. Altyapısı tamamlanan ve belediyelikten köye dönüşen yerleşim birimlerimizin tamamının asfalt çalışmaları tamamlanmıştır. Kapanan belediyelerin yaklaşık 25 Milyon TL borcu ödenmiştir. Kısacası İl Özel İdaresi olarak köylerimizin eğitim, altyapı tesisleri, sosyal faaliyetleri için gereken tesisleri, içme suyu, kanalizasyon, yol ve diğer tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için gece gündüz demeden çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

2015 mali yılı bütçesinin 24 Kasım Pazartesi günü son birleşiminde 40 Milyon Türk Lirası olarak İl Genel Meclisinin oy birliği ile kabul ettiğini belirten Peşin, İl Genel Meclisimizce kabul edilen 2015 Mali yılı bütçemizin Niğde Halkına hayırlar getirmesi dileğiyle meclisimiz adına sevgi ve saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.