Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından hazırlanan ve tüm Karadeniz Bölgesi’nde örnek teşkil edecek olan "Doğu Karadeniz Bölgesi Hayvancılığını Geliştirmek Üzere Üniversite Eğitim, Araştırma, Uygulama Faaliyetleri ile Üreticilerin Eğitimine Yönelik Model Hayvancılık Tesisleri ve Eğitim Merkezi Kurulması" adlı proje için çalışmalara hız verildi.

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durmuş ile Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Alkan, geçtiğimiz ay DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından bölge kalkınma planlarına uygun olarak kabul edilen ve 5 milyon TL bütçe ayrılan projenin hayata geçirilmesi amacıyla gerekli alt yapı çalışmalarının detaylarını oluşturdu.

HAYVANCILIK EĞİTİM TESİSLERİ KURULACAK

Hayvancılık faaliyetlerinin artırılması ile üretim aşamalarından pazarlamaya kadar çeşitli iş kollarında bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağı öngörülen projenin uygulanması amacıyla Ordu Üniversitesi’ne tahsis edilen Turnasuyu Saraycık mevkisinde bulunan 14 dönümlük arazi üzerine eğitim ve araştırma amacıyla hayvancılık tesisleri kurulacak. DOKAP tarafından ayrılan 5 milyon TL bütçenin 2015 Ocak Ayı itibariyle Üniversitemize aktarılmasıyla birlikte proje çizim çalışmalarının bitirilerek Nisan 2015 itibariyle projenin inşaatına başlanılması ve 2 yıl içerisinde de bitirilmesi hedefleniyor.

HAYVANCILIK TESİSLERİ 11 ADET ÜNİTEDEN OLUŞACAK

Turnsuyu mevkisinde 14 dönüm arazi üzerine kurulacak olan tesislerde; siyah alaca, jersey, simental ve esmer gibi çeşitli kültür ırklarından oluşacak 25 adet kapasiteli büyükbaş hayvan ünitesi, bölge için uygun farklı keçi ve koyun ırklarından oluşacak 50 adet kapasiteli küçükbaş hayvan ünitesinin yanı sıra 2000 adet kapasiteli damızlık tavuk kümesi, 2 bin 500 adet kapasiteli yumurta tavukçuluğu kümesi, 2 bin 700 adet kapasiteli civciv büyütme kümesi, 7500 adet kapasiteli kuluçka ünitesi, 50 koloni kapasiteli arıcılık ünitesi ile saatte 2 bin 500 kg üretim kapasiteli karma yem ünitesi yer alacak. Son sitem teknoloji ile donatılacak olan tesislerde ayrıca yem analiz laboratuvarı ile Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin bıldırcın, keklik, bec tavuğu ve etlik piliç gibi kanatlı hayvan türleri üzerinde araştırma yapabilecekleri araştırma ünitesi kurulacak.