Ordu Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, 2009-2012 yılları arasında doğal afetler sebebiyle 7 ilçede afetzedeler için 157 adet yeni konut inşa edildiğini belirterek, “Kurum olarak muhtemel doğal afetlere yönelik hazırlıklarımız sürüyor” dedi.

Osman Işık, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’na verdiği brifingde kurum çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Işık, 2009-2012 yılları arasında Gölköy’de 74, Ünye’de 16, Ulubey’de 91, Akkuş Ambargürgen’de 11, Kabataş Alankent’te 22, Gülyalı’da 16, Aybastı Pelitözü’nde 1 adet olmak üzere toplam 157 afet konutu inşa edildiğini belirtti.

Ordu’nun Büyükşehir statüsü kazanmasından dolayı İl Sivil Savunma Planının yeniden hazırlandığını da belirten Işık, 2013 yılında okul eğitimleri kapsamında 4 bin, 2014 yılı içerisinde 3 bin öğrenciye afet, afet çeşitleri, acil durum, deprem, yangın, sığınaklar, ikaz alarm ve tahliye konu başlıkları altında eğitimler verildiğini kaydetti.

AFAD 24 SAAT GÖREVE HAZIR

Osman Işık, İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin yeniden düzenlendiğini, merkezin yeni haberleşme, iletişim ve görüntü cihazlarıyla güçlendirilerek, 122 ALO AFAD Acil Çağrı Merkezi’nin haftanın 7 günü 24 saat hizmet verdiğini vurgulayan Işık, “Ulusal Afet Müdahale Planı’na uygun olarak İlimiz Afet Müdahale Planı hazırlanmıştır. Resmi Kurumların personel ve araçlarından oluşan Acil Kurtarma ve Yardım Ekipleri Çalışma Talimatı hazırlandı. İlimiz ve ilçeleri ile komşu illerde meydana gelecek afetlere müdahale sırasında ilimiz potansiyelinin etkin ve verimli olarak kullanılması için hazırlanan İl Afet Çalışma Rehberi periyodik olarak güncellenmektedir” diye konuştu.

12 İLÇEYE UYDU CİHAZI GELİYOR

Mevcut hizmet binasının sivil savunma konseptine göre projelendirilmiş eski ve yetersiz bir bina olduğuna dikkat çeken İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, ”Yeni konsepte göre Başkanlığımızca belirlenen C-Tipi Hizmet Binası ve Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi yapımı için yer temini çalışmalarımız devam etmekte olup, söz konusun proje Başkanlığımıza Yatırım Bütçe Birimine teklif edilmiştir. Afet etüt ve iyileştirme çalışmalarına esas ölçüm işlerinin yapılması amacıyla ihtiyaç duyulan bir adet cors cihazı, uydu telefonu bulunmayan 12 ilçemizde olası bir afet durumunda haberleşmenin kesintiye uğrayacağı düşünüldüğünden ihtiyaç duyulan 12 adet uydu telefonu alımı Başkanlığımız yatırım bütçesine teklif edilmiştir. İlimiz Arama-Kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere tam donanımlı arama-kurtarma aracına ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde konuştu.