Ordu’da Ocak-Kasım ayları arasında 6 bin 541 iş yerine yapılan gıda denetiminde toplam 392 bin 409 TL ceza kesildi.

Ordu genelinde 2014 yılında Kasım ayı itibari ile 6 bin 541 gıda işyeri denetlendi. Bu denetimler sırasında toplam 2 bin 490 gıda ürününün uygunluğunu kontrol etmek amacıyla numune alındı. Alınan numunelerden bin 842’si ithalat ve ihracat denetimlerine yönelik yapıldı. 24 Kasım tarihine kadar alınan toplam 648 numunenin 22 sinin nihai analiz sonucu Türk Gıda Kodeksine uygun çıkmadı. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 76 işletmeye toplam 392 bin 409 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca 2 olay hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Numune alımlarında gıdalardaki insan sağlığını riske eden kriterler ile taklit konularına ağırlık verildi. Ordu İli Gıda İşletmeleri İçin Riske Dayalı Denetim kapsamında alınan 275 numuneyle ülke genelinde 4’üncü sırada yer alıyor.

"ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENİRLİLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ"

Ordu’nun gıda denetimlerini çok iyi yaptığını ve insan sağlığına önem verdiğini belirten Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "İl Müdürlüğü olarak temel amacımız, ’çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği’ kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, yem ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanmasını hedefliyoruz. Üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunmasını istiyoruz. Sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının sağlıyoruz" dedi.

Vatandaşların denetimler konusunda duyarlı olmasını isteyen Yılmaz, olumsuz bir durum olduğunda ’174 Alo Gıda Hattını’ aramalarını istedi.