Ordu’da başta fındık bahçelerinde ve tarımsal alanlarda sık kullanılan nitrat gübrenin suları kirletmesinin önlenmesine yönelik olarak işletmeler uyarıldı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde yapılan toplantıda, sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik arazi yönetimi, bitki besin maddesi yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi, bitki koruma ürünleri yönetimi ve işletmede tutulması gereken kayıtlara ilişkin konularda bilgi verildi.

Toplantıda, yılda bin 600 kilogram ve üzeri azot üreten tarımsal işletmeler ile yılda 3 bin 500 kilogram ve üzeri azot üreten ve hayvancılık işletmelerinin hayvansal gübreyi depolamak ve hayvansal gübre yönetim planı yapmakla yükümlü oldukları ifade edildi.

Toplantıda ayrıca büyükbaş işletmelerinde 50 baş, küçükbaş işletmelerinde 500 baş, broiler (et) tavukçuluğu işletmelerinde 16 bin baş ve yumurta tavukçuluğu işletmelerinde 10 bin baş hayvanı bulunan çiftçilerin gübre çukuru yapmaları gerektiği vurgulandı.

Toplantıda ayrıca sularda nitrat kirliliğinin insanlarda çeşitli kanser türleri ve mavi bebek hastalığına, hayvanlarda ise karaciğer metabolizmasında bozukluklara, canlı ağırlık ve süt veriminin gerilemesine, döl veriminin düşmesine ve düşük doğumlara neden olduğu, bu nedenle iyi tarım uygulama kodları ile yer altı ve yer üstü sulardaki nitrat seviyesinin 50 mg/litrenin altında tutulmasının gerektiği kaydedildi.