Ordu Ticaret ve Sanayi Odası(OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, KOSGEB’den kredi onayı alarak bankalara başvuran binlerce vatandaşın sicil affına rağmen "Siciliniz kötü, geçmiş tarihlerde kara listeye düşmüşsünüz" gibi sebeplerle eli boş döndüğünü belirterek bankalara tepki gösterdi.

Hükümet tarafından piyasaların canlanması ve vatandaşın kredi çekerek maddi sıkıntılarından biraz olsun uzaklaşması adına sicil affı çıkarıldığını ve bunun Resmi Gazetede yayımlandığını belirten OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, bu durumun küçük esnafa can simidi olması beklenirken tam tersi bir tablo ile karşılaştıklarını belirtti.

Ünal, “Ekonomik anlamda piyasaları rahatlamak ve küçük esnafa can suyu olması için KOSGEB aracılığı ile yıllık cirosu 1 milyon 345 TL’nin altında olan küçük esnafa verilmek üzere 20 bin TL ile 50 bin TL arasında ilk bir yıl ödemesiz 36 ay vadeli faizsiz çok cazip bir imkan sağlandı. Bundan da KOSGEB’e müracaat eden 460 bin 167 esnafımız faydalanma hak kazandı. Fakat bu imkandan yaralanmak isteyen bazı esnaflarımız sicil affı çıkmasına rağmen banka engeline takılmış durumdalar. Bankalar sadece faizi ödemesini devletten aldığını ana paradan kredi alan kişi yada firmaların sorumlu olduğunu gerekçe gösteriyorlar. Bu durum bir an önce düzeltilip geçmişte çeşitli sebeplerle kredisini geciktiren ya da çekini ödeyemeyen, fakat bunları düzelten esnafımızın sicil affı çıkmasına rağmen önüne çıkarılıyor. Bu fiili engelin düzeltilmesi ve faizsiz krediye ulaşması sağlanırsa hem küçük esnafımız rahat nefes alacak hem de piyasalara 11 milyar TL nakit kaynak girmiş olacak” dedi.