Altın madeninin çıkarılacağı Fatsa’nın Bahçeler Mahallesi’nde yaşayan bir grup vatandaş ve Ünye-Fatsa Doğa Koruma Platformu’nun temsilcileri ile makamında bir araya gelen Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, altın madeniyle ilgili şikayet, endişe ve kaygılarını dinledi.

Fatsa’nın Bahçeler Mahallesi’nde altın madeni çıkarmak için çalışma yapan firmanın yasal prosedürleri yerine getirdiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, "Fatsa’nın Bahçeler Mahallesi’nde özel bir firma tarafından ilgili bakanlıktan altın madeni işletme ruhsatı alınmış. Bu altın madeni için ÇED raporu da alınmış. Yasal prosedürler tamamlandıktan sonra firma arazide çalışmaya başlayınca, yöre halkı ve çeşitli çevreci gruplar tarafından tepkiler ve protesto eylemleri olduğu yönünde güvenlik birimlerimizce zaman zaman bizlere bilgiler verilmektedir. Biz de resmi kurumlarımızdan bu altın madeniyle bilgi ve belgeleri sorduk, incelettik. Edindiğimiz bilgilere göre, burada gerekli yasal prosedürler yerine getirilerek, bir çalışmanın olduğunu görüyoruz" dedi.

“HAKKINIZI YARGIDA ARAYIN”

Hukuki yollardan hak arama mücadelesinin yapılması gerektiğini vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, "Devlet kurumlarının, idarenin vermiş olduğu ruhsat veya ÇED raporu gibi belgeler, yargı kararlarıyla iptal edilebilir. Bunun örnekleri çoktur. Altın madeniyle ilgili de yanlış olan, eksik olan bir şey varsa, bununla ilgili de yargı yoluna başvurularak, hak ve hukuk mücadelesi yapılabilir. Bunun dışında vatandaşımızın malına, canına zarar verebilecek ve çevreyi kirletecek durumlarla ilgili de kaymakamlığa, valiliğe, bakanlığa şikayette bulunulabilir" diye konuştu.

Altın madeni çıkarılacak bölgede yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve tespitlerde bulunmak üzere akademisyenlerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, "İnsana, çevreye, doğaya, doğal yaşam verilecek zararın karşısındayız. Biz, bu konuda taraf değil, hakem konumundayız. Vatandaşımıza gelebilecek en ufak bir zararın, ziyanın vebalini alamayız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra altın madeninin çıkarılacağı Bahçeler Mahallesi’nde yaşayan vatandaşları ve Ünye-Fatsa Doğa Koruma Platformu temsilcilerini dinleyen Vali Balkanlıoğlu, kendisine iletilen şikayet konularını tek tek not aldı. Vali Balkanlıoğlu, ziyarette bulunanlar tarafından dile getirilen şikayet konularını, bilirkişi heyetinde yer alan akademisyenlere telefonla iletti ve şikayetlerin titizlikle incelenmesini istedi.

Vali Balkanlıoğlu, Türkiye’nin değişik yerlerindeki altın madeni çıkaran işletmelerin ve uygulamaların, bilirkişiler tarafından yerinde incelenmesinin sağlanacağını sözlerine ekledi.