Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındığın ağır hasta olduğunu belirterek sonbahar sonrası ve kış öncesi fındığa nasıl bakım yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Yaşanan zirai don ile birlikte hasar gören bahçelerde ve fındık olan bölgelerde bahçe bakımları başladı. Fındık bahçelerinin bakımlarının arttığı sonbahar aylarında, gelecek yılın ürün verimliliğini arttırmak için bazı etkenler önem kazandı. Sonbahar aylarında bakım yapacak olan üreticilere seslenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, üreticilerin ilk olarak toprak analizini yaptırmalarını istedi.

"FOSFORLU VE POTASYUMLA GÜBRELER DONA KARŞI ETKİLİ"

Fındık bakımında tüm işlemlerin toprak tahlil sonuçlarından sonra başlanması gerektiğini belirten Yılmaz, "Üreticilerimiz fındık bakımlarına ilk önce toprak analizi yaptırarak başlamalıdır. Bunun için ilçe müdürlüklerimiz hizmet vermektedir. Toprak analizinin yapılmasının ardından çıkacak sonuçlara göre gübreleme işlemi yapılmalıdır. Kasım ayının girmesiyle birlikte fındığa verimli olacak gübre üreticilerin siyah gübre olarak nitelendirdiği fosforlu ve potasyumlu gübrelerin uygulanma zamanıdır. Kalite potasyum gübreleri fındık bitkisini dona karşı daha dayanıklı hale getiriyor" dedi.

"KESİLEN HASTALIKLI DALLAR YAKILMALIDIR"

Toprak tahlili sonucunda kireç ihtiyacı duyulan bahçelere ve fındıkta yaşanan külleme hastalığına değinen Yılmaz, "Toprak tahlil sonuçları kireç atılması gerektiğini ön görürse toprağa kireç atarak, bahçenin gübreleme aşamasına gelmesine sağlamalıyız. Kireç attıktan en az 2 ay sonra potasyumlu ve fosforlu gübreleme işlemi yapılmalıdır. Ayrıca neme bağlı olarak bölgemizde yaşanan külleme hastalığına karşıda önlemler alınmalıdır. Budama ile kesilen hastalıklı dallar bahçede bırakılmamalı, dalkıran ve külleme hastalığı barındırılan dalların yakılarak imha edilmesi gerekiyor. Yakılmaz başka işlemlerde kullanılırsa, dalın içinde yaşayan dalkıran canlısı sıcaklarla birlikte tekrar ortaya çıkarak fındığa zarar vermeye devam ediyor. Bu sebeple yakıp imha edilmelidir" diye konuştu.

"FINDIK OCAKLARINDA 6-7 DAL BIRAKILMALI"

Fındık dallarının kesilmesinde dikkat edilmesi gerekenleri belirten İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Fındıkta gübreleme işlemi dal kesiminin ardından yapılmalıdır. Gübrelemeyi dal kesmeden önce yaparsak, bahçeden çıkarılacak olan dalları da gübrelemiş oluruz. Fındık kesimin de fındık ocaklarının tam ortasında dal bırakmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü orta da bulunan dallar güneş alamadığı için boyları uzar, meyve veren yan dalları oluşturamaz bu da ürün verimliliğinde düşüşlere yol açar. Kesimde dikkat etmemiz gereken en önemli ayrıntı budur. Ayrıca bahçenin durumuna göre bir ocakta ortalama 6-8 dal olmalıdır" şeklinde konuştu.