Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, “Üretiminde lider olduğumuz fındıkta dekar başına verimde de lider ülke konumuna gelmek zorundayız” dedi.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde ‘Fındıkta Küllenme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme’ paneli gerçekleşti. Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen panele Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı başta olmak üzere Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, Fatsa Muhtarlar Derneği Başkanı Naci Kızılkaya, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.

Panelde ODÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli Dr. Arzu Sezer ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Eser konuşmacı olarak katıldılar. Panele gelen çiftçileri panelistler ‘fındıkta küllenme hastalığı ile mücadele ve bitki besleme’ konusunda bilgiler verdiler.

"Fındığın bir takım sorunları var"

Düzenlenen panelle ilgili bilgiler veren Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, “Ülkemiz fındık yetiştiriciliğinde dünyada birinci sıradadır. Dünya fındığının yüzde 75’ini ülkemiz üretiyor. Lider ülke olduğumuz fındık yetiştiriciliğinde birim ve verim alanında lider olmamız gerekiyor. Üretim alanında lideriz fakat birim alanında lider değiliz. Dünyada dekar başına 350 ile 400 kilo fındık alan ülkeler var. Biz de 100 kilo civarında fındık alıyoruz. Bu durumu değiştirmeliyiz. Fındığın bir takım sorunları var. Eğimli alanlarda yetiştiricilik yapıyoruz. Bahçelerimiz yaşlandı, verim düştü ve bahçelerde gençleştirme yapılması gerekiyor. Uzun vadede bunlarla ilgili çalışmalar kesinlikle yapılmalıdır. Kısa vadede yapılacak olan çalışmalar ise gübreleme, budama, zirai mücadele konusunda eksiklerimizi gidermeliyiz. Üretiminde lider olduğumuz fındık yetiştiriciliğinin de birim ve dekar alanında da lider ülke konumuna gelmek zorundayız” şeklinde konuştu.