Osmaniye Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği Tirşik Festivali’nin bu sene 7.’si düzenlendi. Festivalde binlerce kişiye tirşik, bulgur pilavı ve tatlı ikramı edildi.

Kapalı Salı Pazarı’nda düzenlenen festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kur’an tilavetinin ardından Osmaniye Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yunus Temiz, açılış konuşması yaptı. Tirşik bitkisi ile ilgili bilgi veren Temiz, “Tirşik pancarı, bölgemizde Andırın ile özdeşleşmiş ve genelde "Andırın doktoru" diye anılmaktadır. Tirşik, bölgemizde yağ kullanılmadan pişen tek yemektir. Doğranması, mayalanması, pişirilmesi, ortalama 24 saat sürmektedir. Bu nedenle hazırlanması en uzun ve en zahmetli yiyecektir. Diğer yandan tirşiğin birçok hastalığı tedavi ettiğini, mikrop öldürücü ve iştah açıcı, vücut direncini arttırıcı özellikleri bulunduğunu biliyoruz. Bundan dolayı da Andırın doktoru lakabını fazlasıyla hak ettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kadir Saltalı da tirşik ile ilgili bilimsel bilgiler aktardı.

Osmaniye’deki başka şehirlere ait derneklerin isimlerinin ayrı olmasının dışında Osmaniye’de birlik ve beraberlik içinde yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Kadir Kara ise bu derneklerin aynı zamanda Osmaniye’ye önemli katkılarda bulunduklarını söyledi.

Osmaniye milletvekilleri Dr. Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu da yaptıkları konuşmada ülkemizin içinde bulunduğu sürece değinerek, birlik beraberlik mesajları verdiler.

Konuşmaların ardından Tirşik Ağası seçimi yapıldı. Açık arttırmayı kazanan geçen senenin ağası iş adamı Bahtiyar Nacar, 7. Tirşik Festivali’nin de ağası oldu. Nacar ve festivale emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Ardından da konuklara tirşik, bulgur pilavı ve tatlı ikramı yapıldı.

Osmaniye Belediyesi Mehteran Takımı ve Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesi halk oyunları ekibinin gösteriminin ardından program, sanatçılar Neslihan Baltacı ve Ertuğrul İmami konseri ile devam etti.

Festival programına ayrıca Vali Kerem Al, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Andırın Kaymakamı Haluk Koç, Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan, Andırın Cumhuriyet Savcısı Emrah Keleş, kamu kurum müdürleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile binlerce kişi katıldı.