Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2014 yılında Türkiye gümrüklerinden 7 milyonun üzerinde araç, 104 milyon civarında da insan giriş çıkışı olduğunu, bakanlık tarafından tahsil edilen vergilerin toplamının ise 68 milyar lira olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı altıncı tur görüşmelerinde hükümet adına söz alan Bakan Nurettin Canikli, 2014 yılı 1 Ocak tarihinden bu yana Türkiye gümrüklerinden 7 milyon 667 bin aracın giriş çıkış yaptığını, bunun yanı sıra 104 milyon civarında ise yolcunun girip çıktığını açıkladı. Canikli, “Bakanlığımızca tahsil edilen vergilerin toplamı yaklaşık 68 milyar lira ki, bu toplam vergi gelirlerinin yüzde 23’üne tekabül etmektedir” dedi.

İşlem gören ihracat beyanname sayısının 2014 Ocak-Kasım rakamları itibarıyla 3 milyon 34 bin, ithalat beyanname sayısının ise 2 milyon 178 olduğunu ifade eden Bakan Canikli, “AK Parti hükümetlerinin iş başına geldiği 2002 yılı sonu itibarıyla ilk bir dakikada gerçekleşen ihracat işlemlerinin oranı, toplam ihracat işleminin yüzde 3’üne tekabül ederken bugün, 2014 itibarıyla bu oran yüzde 67’ye çıkmıştır. Yani bir dakika içerisinde ihracat işlemlerinin toplamının yüzde 67’si sonuçlandırılmaktadır. Ortalama ihracat işlemi süresi ise, yine 2002 yılında on saatin üzerindeyken bugün bu süre iki saat kırk üç dakika olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.

2014 yılı Aralık ayı başı itibarıyla ihracat işlemlerinin yüzde 7,1’inin kırmızı hattan geçtiğini söyleyen Bakan Canikli, “Yani zaman zaman da tartışmalara yol açan ve zaman aldığı iddia edilen bu uygulamanın oranı ihracatta toplam yüzde 7,1’dir. Aynı oran ithalat işlemlerindeyse yüzde 18,4’tür. Tabii bunlar, ülkeler itibarıyla risk faktörüne göre, mal gruplarına göre, eşya gruplarına göre değişebiliyor. Tabii, amacımız daha da hızlandırmak bu işlemleri. Bu çerçevede, şu aralar en önemli çalışmalarımızdan bir tanesi bir aracın Türkiye’ye girişi ve çıkışında 6 olan kademe sayısının 1’e düşürülmesidir. Yani bir araç Türkiye’ye girerken girişte bir kontrol yapılmakta, plakası okunmakta, sonra pasaport kontrolünden geçirilmekte, sonra tartılmakta, tescil edilmekte, muayene edilmekte ve daha sonra tekrar çıkarken kontrol edilmekte. Toplam 6 aşamalı bir denetim söz konusu bir aracın ithalat aşamasında. Şimdi bunları teke düşürüyoruz. Projenin ismi de zaten ‘Tek Kapı Projesi’. Sona geldik. Uygulamayı da, inşallah, Sarp ve Kapıkule’den başlamak üzere hayata geçiriyoruz. Bununla gelen araç ya da çıkan araç tek bir peronda duracak ve bütün işlemler tek kişi tarafından yapılacak. Daha doğrusu, İçişleri Bakanlığıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer pasaport kontrolü işleminin de gümrük memurları tarafından yapılması konusunda bir mutabakat olursa o şekilde olacak. Yani tek kişi tarafından 6 işlem, tek peronda, tek durakta ve tek kişi tarafından yapılacak. Ama eğer orada bir mutabakat olmazsa yine tek durakta yapılacak fakat 2 kişi görev yapacak, pasaport kontrolü İçişleri Bakanlığı elemanları tarafından gerçekleştirilecek. Bu tamamlandığı takdirde, hem girişlerde hem de çıkışlarda işlemlerin, hem ithalat hem de ihracat işlemleri için de geçerli çok daha hızlı bir şekilde yapılması imkân dâhiline girecek. İfade etmeye çalıştığım gibi, yoğunluk itibarıyla Sarp Sınır Kapısı’ndan başlıyoruz, sonra Kapıkule, Habur ve diğer kapılara bunları en hızlı şekilde yaygınlaştıracağız ve teşmil edeceğiz. Bununla ilgili tüm altyapı çalışmaları tamamlandı, şu anda fiziki çalışmalarla ilgili çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.