Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, “Bugün, çevremizdeki coğrafyayı ve yaşanılan olayları dikkatle irdelediğimizde, Büyük Devlet Adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o gün ortaya koyduğu bu iradenin anlam ve değeri daha net olarak anlaşılmaktadır” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bugünün aziz milletin, ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, “Ya İstiklal ya ölüm!” parolasıyla başlattığı ve bütün imkansızlıklara rağmen büyük fedakarlık ve kahramanlıklar gösteren eşsiz bir zaferle taçlandırdığı Kurtuluş Savaşı’nın neticesinde kurulan ve kendi vatanı üzerinde bağımsız yaşama iradesinin vücut bulduğu bir eser olan Cumhuriyetin 91. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın kıvancını yaşadıklarını dile getiren Orgeneral Özel, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." esası üzerine inşa edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin, günümüzde evrensel bir nitelik kazanan bu ilkeyi bayraklaştıran devletlerden biri olarak Türk ve dünya tarihinde özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Orgeneral Özel, milletin modern dünya milletleri arasındaki yerini almasını sağlayan Atatürk İnkılaplarının en büyüğünün; millî egemenliğe dayalı, tam bağımsız, çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması olduğunu kaydetti.

“ATATÜRK’ÜN O GÜN ORTAYA KOYDUĞU İRADE DAHA NET OLARAK ANLAŞILMAKTADIR”

İmparatorluklar döneminin, ardında büyük savaşlar ve yıkımlar bırakarak sona erdiği bir süreçte, Atatürk’ün kazanılan bağımsızlık mücadelesinin neticesinde kurulacak yeni devletin yönetim şeklini Cumhuriyet olarak belirlemeye yönelten etkenleri doğru anlamanın, genç nesillerin Cumhuriyet’in değerini kavraması bakımından önemli olduğunu düşündüğünü ifade eden Orgeneral Özel, “Bugün, çevremizdeki coğrafyayı ve yaşanılan olayları dikkatle irdelediğimizde, büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o gün ortaya koyduğu bu iradenin anlam ve değeri daha net olarak anlaşılmaktadır” dedi.

“CUMHURİYET İDARESİ, FAZİLETLİ VE NAMUSLU İNSANLAR YETİŞTİRİR”

Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye’yi modern bir devlet ve toplum yapısına sahip kılacak yegane siyasal rejimin Cumhuriyet olduğu inancını taşıdığını vurgulayan Özel, “Çünkü Cumhuriyet, milletin irade ve egemenliğini, vatandaşın devlete ve devletin vatandaşa karşı hak ve vazifelerini en ideal biçimde düzenleyen yönetim şeklidir. ‘Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.’ Diğer bir deyişle, ‘Demokrasi prensibinin, en modern ve mantıki uygulanmasını sağlayan hükümet şekli, Cumhuriyet’tir.’ ‘Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir. Ben, milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan istiklal aşkı ile iftihar eden bir adamım. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi, mutlak, o milletin hürriyet ve istiklaline sahip olması ile kaimdir. Bu sebeple millî istiklâl bir hayat meselesidir.’ diyen Atatürk, özgürlük ve bağımsızlığına son derece düşkün olan Türk milletinin tabiatına en uygun yönetim şekli olarak Cumhuriyeti görmektedir. Ona göre ‘Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet, fazilettir... Cumhuriyet idaresi, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.’ Türk milletinin özgüvenini ve hep birlikte güçlü yarınları kurma iradesini yansıtan Cumhuriyet; hem her alanda ilerlemenin kaynağı hem de çatısı altında toplananları her türlü tehditten koruyarak ulusal birlik ve beraberliğin sağlanmasının en büyük güvencesi, milletimizi muasır medeniyet seviyesine ulaştıracak adımların en önemlisi olmuştur” diye konuştu.

Özel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün miras bıraktığı, sürekli gelişimi ve değişimi öngören, çağın değerleri ve yaklaşımlarıyla uyumlu fikir ve düşünceleri, bugüne kadar olduğu gibi yarınlarda da rehber olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

“TSK, BARIŞ VE HUZURUN TEMİNATI OLMAYA DEVAM EDECEK”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Cumhuriyet’in temel değerlerine ve kazanımlarına tam bir inançla bağlı, silah arkadaşlığı duygusu, birlik ve beraberlik ruhu ile kenetlenmiş, nitelikli ve çağdaş yeteneklerle donanmış personeliyle, ülkenin muhafazasında kendisine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeye, uluslararası alanda da giderek yükselen bir profil sergileyerek bölgesindeki barış ve huzurun teminatı olmaya devam edeceğine dikkat çeken Orgeneral Özel, mesajında şunları kaydetti:

“Cumhuriyet Bayramı’nın yıl dönümü vesilesiyle, bizlere Cumhuriyetimizi armağan eden başta Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşerek bu vatanı bizlere miras bırakan tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, minnet, saygı ve şükranla anıyorum. Şehit ve gazilerimizin kıymetli aile fertlerinin, hayatta olan kahraman gazilerimizin, Silahlı Kuvvetlerimizin fedakâr mensuplarının, değerli aile bireylerinin, emekli mensuplarımızın, köy korucularımızın ve yüce milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, kendilerine başarı, sağlık ve mutluluk dolu güzel günler diliyorum.”