Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “Avrupa standartlarını yerele ne kadar sirayet ettirebilirsek, demokrasi bilincimiz ve demokratik kurumlarımız o kadar güçlenecektir. Sivil toplum ve yerel yönetim demokrasinin temel unsurlarıdır” dedi.

Türkiye’nin yeni AB stratejisi ve yerel düzeyde AB çalışmalarına ilişkin 81 ilin vali yardımcılarının katılımıyla Rixos Otel’de toplantı düzenlendi. Toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Uyum Komisyonu üyesi ve AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkan ve diğer yetkililer de katıldı. Bakan Bozkır, toplantıda yaptığı konuşmada, AB sürecinde vali yardımcılarının katkı ve desteklerinin önemine dikkat çekerek, Avrupa Birliği projesinin tabana yayılması halinde hayat bulacağını ifade etti. Valiliklerin AB sürecindeki etkinliğinin arttırılmasının projenin temel unsurlardan birisini teşkil ettiğini ifade eden Bakan Bozkır, "81 ilimizin tamamında Avrupa işlerinin koordinasyonunun sağlanması için bir vali yardımcımız ‘İl AB Temas Noktası’ olarak görevlendirildi. İllerimizde Avrupa Birliği ile ilgili konularda koordinasyonun sağlanması amacıyla ‘Avrupa Birliği’ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulları’ oluşturuldu. Bu kurul toplantılarında ülkemizdeki, illerimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, meslek kuruluşlarımıza Avrupa Birliği hakkında bilgilendirmede bulunuldu” diye konuştu.

AB birimleri sayesinde AB çalışmalarının kurumsallaştırıldığını belirten Bozkır şunları dedi:

“Avrupa Birliği katılım sürecimiz uzun ince bir yol olmuştur. Ancak kesintili inişli çıkışlı olsa dahi bu süreç son 12 yılda ciddi bir ivme kazandı. Müzakere sürecinin başlaması ile birlikte Türkiye kapının önünde bekleyen değil, katılım yolunda etkin adımlar atan, reformlar gerçekleştiren ve üyelik hedefine ulaşmaya çalışan bir ülke haline geldi. Avrupa standartlarını yerele ne kadar sirayet ettirebilirsek, demokrasi bilincimiz ve demokratik kurumlarımız o kadar güçlenecektir. Sivil toplum ve yerel yönetim demokrasinin temel unsurlarıdır.”