ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Belli bir tarihten itibaren Türkiye'den Yunan adalarına geçmeye çalışanlar geri gönderilecek, karşılığında Avrupa ülkeleri aynı sayıda düzenli göçmen alacak" değerlendirmesinde bulundu.

Akdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Avrupa'ya geçmeye çalışan Suriyeli sığınmacılara ilişkin açıklama yaptı.

Hesabında, "Türkiye, Avrupa'daki bütün Suriyelileri kabul mü edecek?" ifadesini kullanan Akdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasındaki müzakerelerde, AB'nin Türkiye'nin kabul etmeyeceği bir dayatma içine girmediğini belirtti.

"Nerede bir Suriyeli varsa, Türkiye'ye gönderecek değiller"

Akdoğan, Türkiye'nin AB'nin taşın altına daha fazla elini koyması için ezber bozan bir teklif sunduğunu belirterek, "Dünyanın ve Avrupa'nın neresinde bir Suriyeli varsa, tutup Türkiye'ye gönderecek değiller" ifadesine yer verdi.

Son 4 yıldır Avrupa ülkelerine giden Suriyeli göçmenlerin toplanıp, Türkiye'ye verilmesinin söz konusu olmadığına vurgu yapan Yalçın Akdoğan, şunları kaydetti:

"(Suriyelileri verelim, karşılığında şu kadar para verelim) diye bir durum söz konusu değil. AB'nin yapacağı yardım, Türkiye bütçesine değil Suriyeli göçmenlere olacak. Belli bir tarihten itibaren Türkiye'den Yunan adalarına geçmeye çalışanlar geri gönderilecek, karşılığında Avrupa ülkeleri aynı sayıda düzenli göçmen alacak. Avrupa Birliği, her yıl ne kadar düzenli göçmen kabul edeceğini ortaya koyacak. Türkiye, yaşanan insani dramı ve farklı ülkelerden maruz kaldığı göçmen akınını durdurmak için diplomatik çaba içindedir. Görüşmeler kesinlikle mülteci al-ver pazarlığı değildir."