‘Boğaziçi Zirvesi’ne katılan 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bölgede bir devlet adamı olarak gördüğüm en kötü senaryo gerçekleşiyor” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 5’ncisi düzenlenen “Boğaziçi Zirvesi” Four Seasons Otel’de başladı. Zirvenin açılışına 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Suudi Arabistan Prensi Mohammed Al Faisal Al Saud, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Abdullah Gül, beşincisi düzenlenen zirvenin önemli olduğunu söyleyerek, “5 yıl önce ile bugün arasında çok fark var. O günkü dünya ile bugünkü dünya arasında maalesef çok hızlı gelişmeler oldu. Bunlar olumlu değil, olumsuz yönde gerçekleşti. O zaman yaptığım konuşmada ‘pozitif ajandada birleşen bölge’ derken şu anda ne yazık ki ‘negatif ajanda’ söz konusu. Bugün fırsatlardan çok maalesef daha çok sorunların ortada olduğunu görüyoruz. Bütün dünya ve bölgemiz büyük sorunlarla uğraşmaya başladı” dedi.

“BÖLGEDE İSTİKRAR VE GÜVENLİK TAMAMEN YOK OLDU”

Abdullah Gül, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ve Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının ikinci bir Soğuk Savaş’ı başlattığını söyleyerek, “Bu gelişme siyasi ve ekonomik yönde hep neticelerin olumsuz olmasına neden oldu. Herkes bu gerginlikten etkilenmeye başladı. Bizim bölgemize baktığımızda durum daha vahim. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Dünya’nın en büyük meselesi Filistin’de maalesef olumlu bir gidişat söz konusu değil. Herhangi bir gelişme olmadı. Çok büyük acılar, yıkımlar hüsranlarla insanlık, bölge halkı karşı karşıya kaldı. Bugün bölgemizde çok daha karmaşık tehditler söz konusu. Bu da büyük bir hayal kırıklığı oluşturuyor. Irak ve Suriye’de gelişmeler bölgemizin görüntüsünü ve gerçeklerini çok daha kötü hale getirdi. Bölgede istikrar güvenlik tamamen yok oldu. Kendi halkının meşru taleplerini görmeyenler, bugünkü dünyanın gerçeklerini görmeyen liderlerin rasyonel tavırları kendi ülkelerinin bel kemiklerini kırmaya sebep oldu. Neticede herkesin karıştığı vekalet savaşları başladı. Bölgede devlet adamı olarak gördüğüm en kötü senaryo gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Bölgede çok güçlü siyasi çözümlerin başlatılması gerektiğini vurgulayan Abdullah Gül, “Hepimizin umutlu olması gerekir. Bu sorunlar mutlaka çözülecektir. Başka ülkelerin Ortaçağ’da yaşadıkları acıları bugün bölgemizde yaşamamız elem vericidir. Cenab-ı Allah bize akıl vermiştir, olayları mukayese etme gücü vermiştir. Kendi enerjimizi tüketmek yerine, diyalogla, kendimizi birbirimizin yerine koyarak sorunları çözmemiz gerekir” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasının ardından Abdullah Gül’e bir anı plaketi takdim etti.