Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, “Burada biz sadece ana dilimizle eğitim almayacağız. Türkçe eğitim de olacak, yanı başında Kürtçe eğitim de olacak. Bizim Türkçeye karşı bir düşmanlığımız yok. Türkçe eğitim yapılacaksa düzgün bir eğitim yapılmalıdır" dedi.

Ağrı Hürriyet Mahallesinde Ahmedi Hani Eğitim Destek Evi’nin açılışına Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Belediye Başkan Yardımcıları Halef Keklik ve Ömer Polat, öğrenciler ile veliler katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, “Sevgili çocuklar, gençler ve değerli halkımız; bu kentte görevi devralırken size bir tek şey söyledik. Size yalan söylemeyeceğimizi belirttik. Büyük projelerimiz yok, demiştik ama karınca kararınca ne yapacağımızı az çok sizlerle paylaştık. Biz belediyeyi devralırken Türkiye’nin en yoksul belediyesini ve Türkiye’nin en borçlu belediyesini devraldık. Yoksul mahallelere zaman zaman giderken Ağrı halkının ne kadar yoksul olduğunu bir kez daha gördük. Ağrı halkı gerçekten yoksul ve sahipsiz bir halktır. Bundan sonra biz Ağrı halkı ile birlikte yoksulluğa karşı ve fukaralığa karşı birlikte bir barikat oluşturacağız. Burada bugün açılışını yapacağımız Ahmedi Hani Eğitim Destek Evi bir dokunmadır. Türkiye’de eğitimde ve hayatın hiçbir alanında eşitlik yok. Biz burada onun için eşitliğe ilk adımı atacağız. Buradan yetişen çocuklarımız ve kardeşlerimiz Türkiye’de önemli başarılar gösterdiler. Biz de burada yoksulların sesi olacağız. Parası pulu olanlar çocuklarını farklı alanlarda okutuyor, paralı eğitim verebiliyorlar, onları dershanelere gönderebiliyorlar ama burası yoksuların yeridir. Biz yoksulların sesi olup yoksulların sesini Türkiye’ye duyuracağız. Burada bir eğitim destekleme evi açıyoruz, yakın bir tarihte de bir kültür evi açacağız. Burada biz sadece dilimiz ile eğitim almayacağız. Vallahi Türkçe eğitim de olacak, yanı başında Kürtçe eğitim de olacak. Türkçeyi de iyi eğiteceğiz, Kürtçeyi de iyi eğiteceğiz. Bizi bir miktar yanlış anlamaya çalışıyorlar, bir miktar farklı göstermeye çalışıyorlar. Bizim Türkçeye karşı bir düşmanlığımız yok, Türkçe eğitim yapılacaksa doğru düzgün bir eğitim yapılmalıdır. Burada evrensel bir eğitim görülecek, eğer Kürtçe ve Türkçe görülecekse buradaki eğitmen arkadaşlarımız, gerçek eğitimi bu şekilde verecek. Yalan yanlış nasıl efsaneleştirilmiş bir tarih, sadece bir halkın tarihini yücelten, diğer halkları yok sayan, aşağılayan, o Türkçede bize öğretilen tarih burada yer bulmayacak. Bütün haklar kendi tarihleriyle burada öğretmen arkadaşlarımız çocuklarımıza o tarihleri öğretecekler. ’Eğer çocuklar, gençler bizim geleceğimiz’ diyorsak hem onları eğitmeliyiz hem de bu ülkede devam eden bu savaşı durdurmalıyız ki bir daha çocuklarımız ölmesin. Savaşı durduracağız ve biz Ağrı Belediyesi olarak eğitime daha makul ölçülerde hayat bulması için büyük destekler sunacağız” dedi.

Okul hayatına değinen Sakık, “Öğrenciliğimizde bizler genelde taşrada öğretmenler çok az gelirdi. Derslerimiz boş geçerdi. Ben de sınıfta hep başkan olurdum ama hep bu boş derslerde nutuk atardım. Ben vekil olacağım ve hakkınızı savunacağım, hep böyle derdim. Şimdi öğretmenlerimiz zaman zaman ararlar ve bu günleri yâd ederler. Bugün Ahmedi Hani Eğitim Destek Evi’ni açıyoruz. Burada hem Türkçe hem de Kürtçe ana dilimizde eğitim göreceğiz. Burada Türkçemizi de Kürtçemizi de geliştireceğiz. Bugün ilk dersimiz Kürtçe. Alfabe de Türkçede 29 iken, Kürtçede ise 31 harftir. Kürtçem çok iyi değil, akademik Kürtçe bilmiyorum. Ben de geleceğim buralarda sizlerle birlikte Kürtçe ders alacağım” şeklinde konuştu.

Açılış sonrası sınıfları gezen Sırrı Sakık ve öğrenciler ,Ahmedi Hani Eğitim Destek Evi’nin önünde toplu fotoğraf çektirdi.