AFYONKARAHİSAR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu,  "Darbecilere mektup yazmayı iş zannediyorlar, iş. Biz darbecilere mektup yazmayız, onların karşısında dimdik, Afyonkarahisar'ın hisarı gibi dururuz" dedi. 

Davutoğlu, partisinin Anıt Meydanı'nda düzenlenen Afyonkarahisar mitingine, "Gönül alıp, gönül verdiğim eniştesi olduğum Afyon'a selam olsun. Bacılarıma, baldızlarıma, kardeşlerime, kayınbiraderlerime selam olsun" sözleriyle başladı. 

Afyonkarahisar dendiğinde istiklal aşkıyla yüreğinin kıpır kıpır ettiğini vurgulayan Davutoğlu, AK Parti'nin doğduğu kentin, kendilerini hiç bir zaman yalnız bırakmadığını aktardı. 

Kentin tüm ilçelerine de selam yollayan Ahmet Davutoğlu, vatandaşların Miraç Kandili'ni de kutladı.

-"Siz karlısınız, beş koyacaksınız ama yedi alacaksınız"

Alandakilerin, "Afyon seninle gurur duyuyor" şeklindeki sloganı üzerine Davutoğlu, "Ben de Afyon'un her köşesiyle gurur duyuyorum. Enişte, baldızlarıyla, kayınbiraderleriyle gurur duymaz mı?" diye yanıt verdi. 

Başbakan Davutoğlu, "Madem ki Afyon eniştesini yalnız bırakmaz, biraz önce Veysel Bey söyledi. Afyon'un 5 milletvekili var. Ama altıncı milletvekili kim? Eniştesi. Yedinci milletvekili de zaten Veysel Bey'in kendisi. Siz karlısınız, beş koyacaksınız ama yedi alacaksınız. Eniştenize, beş kardeşinizi beraber gönderecek misiniz? 7 Haziran'da siz beş yapacaksınız toplamda 7 edecek" diye konuştu.     

 Afyonkarahisar'ın Demokrat Parti'ye de 7 milletvekili verdiğini, kente güvendiklerini, Kurtuluş Savaşı'nda istiklalin Afyonkarahisar'da başladığını belirten Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Milletin tam da ümitsizliğe düştüğü anda, istiklal ordularının al bayrağı yücelttiği yer. İzmir'e doğru yürüdüğü yer. Aynı şekilde, 2001'de millet karamsarlık içindeyken, devlet 70 sente muhtaç iken, her bir vatandaşımız büyük ıstıraplar yaşarken, esnaf yazar kasayı yere çarparken, çiftçi tarım desteklerinden mahrum bırakılmışken, yani belki vatanımız düşman ordularıyla işgal edilmemiş ama ülkede milli iradenin hükmü kalmamışken, bir ses yükseldi Afyon'dan, 1 Ağustos 2001'de ve AK Parti hareketi başladı. Aynen Kocatepe'den istikbal orduları gibi Afyonkarahisar'dan da AK Parti'nin istikbal neferleri yürüdü ve ülkenin kaderi değişti. Kurucu genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, orada dava arkadaşlarıyla öylesine bir yürüyüş başlattı ki bir sene içinde, 1,5 yıl içinde o yürüyüşü başlatanlar ülkede iktidar oldular."

- "Eşimde bütün bu çileli yoldan geçti, bütün başörtülüler gibi"

İktidarlarının üzerinden 12 yıl geçtiğini hatırlatan Davutoğlu, ülkenin kaderinin değiştiğini, devletin gücünün, kudretinin arttığını kaydetti. 

28 Şubat zulmü sebebiyle o dönem başörtülü kızların üniversite kapılarında beklediğine dikkati çeken Davutoğlu, "Benim eşimde bütün bu çileli yoldan geçti, bütün başörtülüler gibi. Bütün bu şartlarda demokrasi ayaklar altına alınmışken, ülkenin her yerinde karamsarlık varken, 28 Şubat'ın o ağır baskısı sürerken Türkiye'de demokrasiyi yeniden kim inşa etti?" değerlendirmesinde bulundu. 

Başbakan Davutoğlu,  "Ülkenin kaderi böyle değişti. Kolay olmadı, önümüze nice engeller çıkardılar. Bakın dün, Yassıada'daydım. Yassıada'dan bütün Türkiye'ye mesaj verdim 14 Mayıs'ta; Yassıada'yı Adnan Menderes'in, sizin büyük bir güçle desteklediğiniz o demokrasi şehidinin yargılandığı Yassıada'yı 'Özgürlük ve Demokrasi Adası' yapıyoruz. Ta ki bir daha kimse bu memlekette demokrasiyi durdurmaya, Meclis'e kilit vurmaya kalkmasın. Afyonlular ne güzel anlıyor. Diyorsunuz ki yani 'Adnan Menderes'in asılmasına sebep olan şey minarelerden yükselen Allahu ekber sesiydi, o getirmişti tekrar.' İşte CHP zulmü bu. Minareler yıllarca Allahu ekber nidasına hasret bırakıldı, hasret. Şimdi de 'Diyaneti kapatalım, imam hatiplerin orta kısımlarını kapatalım' diyorlar. Be hey gafiller, bu millet bütün bu yollardan geçti, artık kimin ne olduğunu biliyor" diye konuştu.

Dün kendisinin "Adnan Menderes şehit edilirken, idama giderken CHP neredeydi?" diye sorduğu soruya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İnönü mektup yazmıştı" karşılığını verdiğini aktaran Davutoğlu, "Darbecilere mektup yazmayı iş zannediyorlar, iş. Biz darbecilere mektup yazmayız, onların karşısında dimdik, Afyonkarahisar'ın hisarı gibi dururuz. Mektup yazmışmış. Bir tek kelam etti mi? Çıktı mı meydana. 'Bu ülkenin başbakanını asamazsınız dediler mi?' Hayır" açıklamasını yaptı. 

(Sürecek)