AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, partisinin Çermik kongresinde HDP’yi eleştirdi. HDP’nin süreçle ilgili samimiyetini göstermesi için 3 şey yapması gerektiğini savunan İçten, bunlardan birinin PKK’ya çocukları bırakması için çağrı yapmak olduğunu ifade etti.

Partisinin Çermik İlçe Başkanlığı 5. Olağan Kongresi’ne katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, burada yaptığı konuşmaya, öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutlayarak başladı. Çermik’ten tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü tebrik ettiğini belirten İçten, AK Parti’nin iktidarı döneminde eğitimle ilgili yaptığı icraatları anlattı. Başörtüsü zulmünden dolayı muhafazakar ve demokrat olan Kürtlerin uzun yıllar çocuklarını okula göndermediğini kaydeden İçten, "Ama AK Parti iktidarının yapmış olduğu bir devrim var ki bu çok önemli bir konu. Bölgedeki tüm kız çocuklarının okula gitmesini sağlayan bir devrim oldu. Bu da başörtüsü zulmünün AK Parti hükümetince kaldırılmasıdır. Ve biliyorsunuz şu an çocuklarımız ilköğretimde de, ortaöğretimde de, lisede de isteyen istediği dini inancını yerine getirerek eğitim ve öğretimde çok rahatlıkla bulunabiliyor. Bugün Öğretmenler Günü olması nedeniyle bunu anımsatıyorum. Aslında kız çocuklarını eğitime ve öğretime dahil olmasında öğretmenlerimizin ciddi katkısı vardır onları da kutluyorum" dedi.

"ANADİLDE EĞİTİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKTI"

Eğitimle ilgili devrim niteliğinde olan bir konunun daha olduğunu anlatan İçten, "O da öncelikle farklı dillerin, anadilde öğretim ve eğitimin AK Parti döneminde sağlanmış olmasıdır. Edirne’den Hakkari’ye kadar herkes istediği dili devletin okullarında öğrenebilme imkanına sahip oldu. Bu da AK Parti’nin demokratikleşme ve özgürleşmenin önündeki engelleri kaldırarak, attığı önemli adımlardan sadece biridir" diye konuştu.

"İKİ YILDIR ANNELERİN GÖZYAŞI AKMIYOR"

Konuşmasında çözüm sürecine ilişkin de değerlendirmeler bulunan İçten, şunları kaydetti:

"Çözüm sürecini eline taş ve molotof alarak, halen kan, gözyaşı ve ötekileştirme olarak ele alanlar var. Kimdir bu, HDP. Bunların çözüm sürecinden anladıkları gözyaşı ve kandan başka bir şey değil. Bunu ne için ifade ediyorum. Çermikliler, Çüngüşlüler bunu çok iyi biliyor. OHAL döneminde bu topraklarda kan gözyaşı ötekileştirmeler vardı. Annelerimiz ağlıyordu. Hem çocuklarını askere gönderen hem de çocukları zorla dağa kaçırılan anneler ağlıyordu. Çok şükür 2 yıldır annelerin gözyaşları akmıyor."

"AK PARTİ KÜRT SORUNUNU BİTİRDİ"

Bir Zaza olarak Kürt sorununun AK Parti iktidarı ile birlikte sona erdiğini ifade ettiğini aktaran İçten, "Bunu en iyi bilenler bu coğrafyada yaşayanlardır. Bu coğrafyaya gelemeyenler, tabelalarını Çermik’te, Çüngüş’te asamayanlar, yani MHP ve CHP bunu anlayamazlar. Yine aynı şekilde HDP’den de Çorum, Trabzon, Balıkesir gibi gidemediği yerlerde çözümün ne kadar değerli olduğunu anlamasını beklemiyoruz" diye konuştu.

"HDP SAMİMİYSE ŞU 3 ŞEYİ YAPSIN"

6-7 Ekim’den önce çözüm sürecinin bittiğini iddia edenlerin, kıyamet kopararak, insanları sokağa dökenlerin yanlış yaptıklarını anladıklarını dile getiren İçten, özetle şunları söyledi:

"Bu sorunlara en samimi derecede sahip çıkanın AK Parti olduğunu gördüler ve AK Parti olmasa ‘yine eskiye döneriz’ diye düşünmeye başlayıp, gelip yeniden çözüm mamasına oturdular. Ancak eğer çözüm sürecinde samimiyseler 3 şey yapmaları gerekiyor. Kürtlerin tekrar onlara inanmaları için söylüyorum. HDP basın toplantısı yapacak. Bütün milletvekilleri ve başkanları ile birlikte şunu ifade edecek, ‘Bizim Diyarbakır’da, Güneydoğu’da sokaklarda olay çıkaranlar, Kürtlerin iş yerini yakanlar, Kürtleri katledenler ve iş adamlarını tehdit edenlerle bir ilgimiz yoktur. Bunları yapanları reddediyoruz.’ İkinci bir konu öncelikle zorla dağa çıkan çocuklarımız var dedik. Bunun ispatı Diyarbakır meydanıdır. Bunun ispatı büyükşehir belediyesi önünde 140 çocuğun annesinin eylem yapmasıdır. O zaman HDP açıklama yapacak ve PKK’ya çocukları serbest bırakması için çağrı yapacak. Diğer bir konu ise HDP, PKK’ya silah bırakması ve silahlı eylemler yapmaması doğrultusunda çağrı yapacak."