Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ermenek’teki maden kazasına ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirerek, “Acılar üzerinde bir kez siyaset yapmak alışkanlığı devreye girerse bunun sonu Türkiye’de ‘kısır siyaset’ demektir” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Ermenek’teki maden kazası dolayısıyla bir kez daha şahsım adına üzüntülerimi dile getiriyorum. Ailelerine sabır diliyorum. İnşallah en kısa zamanda hayırlı haberler almayı, bir kez daha bu tür kazaların olmamasını niyaz ediyorum. Alınması gereken tedbirler konusunda dün Bakanlar Kurulu’nda kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Ayrıca Yalvaç’ta ve İstanbul’da trafik kazasında vefat edenlere taziyelerimi iletiyorum. Geçtiğimiz hafta içinde üç önemli yıl dönümü idrak ettik. Birincisi 29 Ekim, Cumhuriyetimiz her gün güçlenerek demokrasiyle taçlanarak tarihteki özgün ve onurlu yerini alacaktır. İkinci yıl dönümü aşure 10 Muharrem. Üçüncü yıl dönümü ise 3 Kasım 2002’nin yıldönümü. Eski Türkiye tarihi yerini aldı. AK Parti güneşi doğdu. 12 yıldır güneş yükselmeye devam ediyor. Tarihte 12 yıl kısa bir süre. Devletlerin yükselişinde 12 yıl aslında uzun olmayan bir süre. Güneşin doğduğu ve iştirak vaktinin yaşlandığını söyleyebiliriz. Kısa bir mukayese yapalım. Eski Türkiye’de milli irade vesayet tehdidi altındaydı. 28 Şubat’ın gölgesi eski Türkiye’nin üzerindeydi. Eski Türkiye’de insanlar düşünceleri, inançları, giydikleri kıyafetler nedeniyle dışlanıyor, tehdit olarak algılanıyordu. Yeni Türkiye’de artık herkes tam bir düşünce ve fikir özgürlüğüne sahip oldu. Artık eşit vatandaşların yeni Türkiye’si doğdu” ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ’Yİ ELEŞTİRDİ

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

“Eski Türkiye’de 16 ayda bir hükümet değişiyordu. Eski Türkiye’nin hükümetleri ayakta kalmaya çalışıyordu. Bunun için de popülist ekonomik politikalar takip ediliyordu. Bir şekilde iktidar dönemimi tamamlayayım, özellikle 28 Şubat döneminde nasıl bir ekonomik felaketin milleti tarumar ettiği ortadadır. Yeni Türkiye istikrar ve kalkınma demektir. Eski Türkiye’de bir felaket olduğunda felaket yerine ulaşamayan bir devlet vardı. Düzce depreminde nasıl bir ızdırap yaşadık hep beraber. Bahçeli, Ermenek kazasında yaşanan acıları bizlerle paylaşmak yerine istismar etmeyi tercih ediyor. İhmal varsa gerekli cezayı bulacak. Sayın Bahçeli’ye sesleniyorum onun iktidarında bu ülkenin Başbakanı Ankara’dan Sakarya’ya gitmek için günlerce beklemişti. Bizim iktidarımızda haber bize ulaşır ulaşmaz bakanlarımız alana intikal etti. AFAD bütün birimleriyle alana ulaştı. Hemen ertesi gün ben ve Sayın Cumhurbaşkanımız maden kazasında oradaki vatandaşlarımızla acıyı paylaştı. Kazanın yaşandığı madene doğru indim ve orada gözlemde bulundum. Sayın Bahçeli o büyük deprem sonrası Kocaeli’ye ne zaman ulaşabilmişti? Şimdi bu maden kazasını istismar edenler, Kocaeli ve Adapazarı depremlerinden sonra kaç yıl sonra o şehirlerin kalkınabildiğinin hesabını vermek durumundadır. Eleştirmeliyiz tamam. Biz de eleştiri yapıyoruz. Acılar üzerinde bir kez siyaset yapmak alışkanlığı devreye girerse bunun sonu Türkiye’de ‘kısır siyaset’ demektir. Eski Türkiye ‘OHAL Türkiye’siydi’. Bu özgür ve pratik ülke bir daha OHAL benzeri durumlarla karşı karşıya kalmayacaktır. Eski Türkiye, faizler ödemeye çalışan bir Türkiye’ydi. Bahçeli ve o gün kadrolarını barındıran CHP bir özeleştiri yapmak durumunda. Yeni Türkiye bir daha değil namerde, merde bile ihtiyacı olmayan Türkiye’dir. Eski Türkiye ekonomide faiz ödemelerini bile yapmaktan aciz bir Türkiye’ydi. Yeni Türkiye gayrisafi milli hasılasını 3,5 katı büyütmüş, 2023’e kadar en yüksek kalkınma hızını gerçekleştiren yükselen Türkiye’dir.”

“O BEDDUALAR, O KARAMSARLIKLAR BU GÜNEŞİN YÜKSELMESİNİ ENGELLEYEMEYECEK”

Davutoğlu, “CHP’nin, MHP’nin, HDP’nin belki siyasi geçmişleri farklı ama mantıkları aynı. Vizyon üretemiyorlar. AK Parti’nin üzerinden siyasi rant elde etme çabası. Türkiye’nin temel meseleleri ile ilgili kanaatlerin nedir? Eğer AK Parti’nin dünya politikasından takip ettiği merhamet ve vicdan politikası yanlışsa sizin politikanız nedir, onu söyleyin. Paralel vesayet sistemi, o beddualar, o karamsarlıklar hiçbir zaman bu güneşin yükselmesini engelleyemeyecek. Güneş bir kez daha yükselmiştir, yükselmeye devam etmektedir. Bu güneşin yükselişini izleyen milletimiz, 2002’den bu yana desteğini vermiştir” dedi.