HATAY (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aramıza fitne sokmak isteyen kim olursa olsun, nereden olursa olsun ister Pensilvanya'dan ister başka ülkelerden isterse bu ülkenin içine girmiş işbirlikçilerden olursa olsun onlara fırsat vermeyeceğiz. Şimdi birinci ilkemiz milli birlik ise birlik içinde kesret, kesret içinde birlikse, AK Parti'nin ikinci önemli ilkesi milli iradedir" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hatay Spor Salonu'nda partisinin il kongresinde konuştu.

"Türk Kürt kardeştir ayrım yapan kalleştir. Alevi Sunni kardeştir ayrım yapan kalleştir" diyen Davutoğlu, Erzurum'da, Van'da, Balıkesir'de, Kırklareli'nde, Edirne'de, Hatay'da da aynı şiarı dile getirdiğini milli birlik kardeşlik anlamında aynı sözü ve dili kullandıklarını, bunun kardeşlik ve muhabbet dili olduğunu söyledi. 

Başbakan Davutoğlu, "Aramıza fitne sokmak isteyen kim olursa olsun, nereden olursa olsun ister Pensilvanya'dan ister başka ülkelerden isterse bu ülkenin içine girmiş işbirlikçilerden olursa olsun onlara fırsat vermeyeceğiz. Şimdi birinci ilkemiz milli birlik ise birlik içinde kesret, kesret içinde birlikse, AK Parti'nin ikinci önemli ilkesi milli iradedir" diye konuştu.

"Eğer biz sizin gönlünüzde Başbakan olmuşsak makamların en yücesine gelmişiz demektir" diyen Davutoğlu, AK Parti'li gençlere, "Seni sevmeyen ölsün demeyin, seni sevmeyen sevmeyi öğrensin deyin, kimse ölmesin" tavsiyesinde bulundu.

Milli iradenin önemine değinen Davutoğlu, Türkiye'de tarihe geçen iki meclis olduğunu söyledi. Birisinin 23 Nisan 1920'de Ankara'da kurulan, istiklali teminat altına alan, istiklal ordularını İzmir'e yürüten, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu meclisi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, birinin de 2 Eylül 1938'de bağımsızlığına kavuşan, 23 Temmuz 1939'da Türkiye Cumhuriyeti Devletine milli iradeyle katılma kararı alan Hatay Meclisi olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, "Allah, Hatay meclisinde olan bu karara katılan bütünü büyüklerimize rahmet eylesin. Hepsi aslında onurla bir şeyi gösterdiler. Hatay meclisi aldığı bu kararla ezeli ve ebedi olarak Hatay'ı vatanımızın parçası kıldı. Bu milli irade gerçeğidir ki her zaman her yerde milli iradenin egemen olacağını Hataylılar haykırdı. Şimdi onun için milli irade kavramımızı da en iyi Hataylılar anlar. Tam bir birlik ve beraberlik için de o gün o kararı alan Hatay meclisinin üyelerinin değerli evlatları milli iradeye yine sahip çıkma vaktidir" şeklinde konuştu. 

27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül askeri müdahaleleri, 28 Şubat postmodern darbesi gibi geçen yıl içinde de 12 yıl millete hizmet etmiş AK Parti kadrolarına ve o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı bir darbe teşebbüsü olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Komployu kurmaya kalkanlar biliyorlardı ki 2015 Haziran'ında kritik seçim var. Yine biliyorlardı ki 2014 içinde o yola giden iki kritik seçim daha var. Mahalli ve cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2015 Haziran'daki genel seçim.  Şöyle düşündüler, hesap ettiler eğer AK Parti şimdi durdurulamazsa bir daha durdurulamaz. Hazırlıklara başladılar. Tam Türk ekonomisi zirveyi yakalamışken Türkiye'de büyük bir ümit varken faizler yüzde 5'e doğru inmişken, enflasyon düşüş trendindeyken birçok önemli proje dünyanın en büyük havaalanı devreye girerken Gezi provokasyonlarını başlattılar, 2013 Haziran ayı. Gezi provokasyonlarıyla vatandaşlarımızı tahrik ederek milli iradeyle iş başına gelen AK Parti kadrolarını bu iradenin dışında mahkum etmeye kalktılar, başaramadılar, başaramayacaklar. O hamle başarısız olunca bu sefer 17-25 Aralık kumpaslarıyla bu paralel çetenin ihanetleriyle AK Parti'ye başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere AK Parti kadrolarına karşı tuzak kurdular. O zaman biz dedik ki onların tuzakları varsa bizim de Rabbimiz ve milletimiz var. İlahi takdir bir kez daha tecelli etti. Beklediler ve istediler ki biz geri adım atalım, kararsız davranalım veya AK Parti kadroları içinde bir takım fitne odakları işlesin. AK Parti kadrolarını tanımamışlar. AK Parti birliğin, beraberliğin mahviyetin, vefanın partisidir. Nitekim öyle bir birlik, beraberlik gösterdik ki aynen Hatay'da gördüğümüz birlik ve beraberlik gibi onlara karşı direndik ve 30 Mart'ta ilk darbelerini yediler. 30 Mart'ta 15 ilçe belediyesinin 11'ini kazanan Hatay'a da teşekkür ediyorum."

Davutoğlu, az bir farkla kaybettikleri Hatay Büyükşehir Belediyesini de gelecek seçimlerde almayı istediklerini belirtti.

(Sürecek)