KAYSERİ (AA) - AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, "AK Parti olarak meclise gelen dokunulmazlık fezlekeleri konusunda gereken adımları atacağız. Hiç kimse milletvekillerine kürsüde görüşlerini ifade etmeleri, bu milletin, memleketin menfaatine olan hususları dile getirmeleri için verilen hakkı kötüye kullanılmasını mazur görmemizi beklemesin" dedi.

Karayel, partisinin il teşkilatında düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bundan sonra TBMM gündemine gelecek önemli konulardan birinin milletvekili dokunulmazlıkları, diğerinin de yeni anayasa çalışmaları olduğunu vurgulayan Karayel, şöyle devam etti:

"Dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiği Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ifade edildi. Biz de AK Parti olarak meclise gelen dokunulmazlık fezlekeleri konusunda gereken adımları atacağız. Hiç kimse milletvekillerine kürsüde görüşlerini ifade etmeleri, bu milletin, memleketin menfaatine olan hususları dile getirmeleri için verilen hakkı kötüye kullanılmasını mazur görmemezi beklemesin. Hukukun temel kaidelerinden bir tanesi hakkın kötüye kullanılması yasağıdır. Dolayısıyla milletvekillerinin görüşleri ne olursa olsun meclisin kürsüsünden, sahada güvenlik güçlerimiz terörle son derece ciddi şekilde mücadele ederken, terörün belini kırarken siyasi arenada onlara destek olmaya çalışmamalıdır. Yapılan haksızlıkları ve hukuksuzlukları, milleti, memleketi bölme çabalarını meşru göstermek için çaba içerisinde olmamalıdır. Bu anlamda fezlekelerin kabul edilmesi hususunda gereken desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum."

Karayel, yeni ve sivil bir anayasa yapma zamanının geçtiğini dile getirerek, AK Parti olarak öncelikli konularından birinin yeni ve sivil anayasa yapılması olduğunu anlattı.

CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun adeta masa devrilerek ortadan kaldırıldığını belirten Karayel, "Daha usul konusundaki tartışmalar sürerken masanın yıkılmış olması, komisyonun ortadan kaldırılmış olması, 'Başkanlık sistemi bizim kırmızı çizgimizdir' diyerek daha esasa girilmeden bu komisyonun dağıtılmış olması muhalefet partilerinin ne kadar iyi niyetli olduğunu göstermektedir" dedi.

- Başkanlık sistemi

Karayel, başkanlık sistemine de değinerek, şunları anlattı:

"Başkanlık sistemi, şu an cumhurbaşkanı ve başbakanın yetki ve sorumluluklarını üzerinde taşıyan, cumhurbaşkanımız gibi halk tarafından seçilmiş ismi 'başkan' olan bir yönetici tarafından sistemin idare edilmesidir. AK Parti'nin öngördüğü Türk tipi başkanlık sistemidir. Ülkemizin mevcut yapısının devam etmesi, bu yapının üzerinde başbakan ve cumhurbaşkanın değil direkt halk tarafından seçilmiş bir başkanın yürütmenin başı olarak devleti idare etmesini ön görmektedir."

Koalisyon riskini ortadan kaldıran başkanlık sisteminin getirilmesinin Türkiye'ye yapılabilecek en büyük hizmet olduğunu savunan Karayel, "Biz şahıslar için sistem değiştirmiyoruz, şahıslar için sistem kurmuyoruz. Torunlarımız ve torunlarımızın torunları için, daha ileriye gidebilmemiz için, ülkemizin bekası için sistem kurmamız gerektiğini çok iyi bilen ve bütün siyasi risklerine rağmen ülkenin menfaati neyi gerektiriyorsa o konuda bütün adımları atan bir parti olarak, başkanlık sistemini de milletimizin huzuruna getireceğiz. İnşallah mecliste referandum için gereken çoğunluğu bularak milletimizin huzuruna getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Karayel, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda şehit olan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, gazilere de acil şifalar dileyerek, hükümet olarak Türkiye'den terör temizlenene kadar mücadelelerinin süreceğini sözlerine ekledi.

Milletvekili İsmail Emrah Karayel, toplantının ardından "nöbetçi vekil" uygulaması kapsamında, vatandaşların sorunlarını dinledi.