KONYA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'nın cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 74'le tarihi rekor kırdığını belirterek, "Tarihi bir rekoru da 7 Haziran'da bekliyorum. En az yüzde 75, 14 milletvekilinin tamamı" dedi.

Partisinin Konya İl Başkanlığının düzenlediği milletvekili aday tanıtım toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu, "Hz. Mevlana'nın huzuruna destur almaya geldim" diyerek sözlerine başladı. 

Ülkeyi dolaşarak vatandaşlarla kucaklaşmak için düzenleyeceği mitinglere Erzurum'dan başlayacağını ifade eden Davutoğlu, "Ama ondan önce cuma namazında Konya'da olmak istedim, sizlerle helalleşmek, halleşmek istedim" dedi. Davutoğlu, Konya'da kendisine sevgi gösterisinde bulunan hemşehrileri ile 22., 23. ve 24. dönem milletvekillerine teşekkür etti.

 Başbakan Davutoğlu, "Konya, tarih yazmaya, Hz. Mevlana'yı anlatmaya var mısın, onun vicdan yüklü sesini dünyaya taşımaya var mısın? Kılıç Arslan gibi yeniden uyanmaya çalışan, Haçlı Seferleri'ne karşı durmaya var mısın? Bu aziz vatanın istiklalini savunmaya var mısın? 7 Haziran'da ders vermeye var mısın? Sen varsan, biz de varız aziz Konya" dedi.

"Selçuklu payitahtı"nda coşkuyla aday tanıtım toplantısı yaparken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 105 devletin temsilcisiyle Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenlere katıldığını belirten Davutoğlu, dün akşam İstanbul Barış Zirvesi'nde bu devlet ve hükümet başkanlarına, bakanlara hitap ettiğini kaydetti.

 

Başbakan Davutoğlu, "100 yıl önceki hesaplaşmalardan yola çıkarak Türkiye'ye ve aziz milletimize bir şekilde hakaret etmek isteyen, tahkir etmek isteyenler bilsinler ki Konya ve bu topraklara ruhunu veren Mevlana felsefesi ve onun temsilcileri buna izin vermeyecektir" ifadesini kullandı.

Salonu dolduran kalabalığın sloganları üzerine Davutoğlu, "Ak gençlik Çanakkale'ye, Çanakkale destanını yazanlara sahip çıkacaktır. Biz tarihimiz boyunca birçok mezhepten, dinden, etnik ve gruplardan oluşanlarla medeniyet inşa ettik. İstanbul'da, Konya'da, Kayseri'de, Erzurum'da, her yerde, asırlarca dünyanın her köşesinden kaçmış, ülkemize sığınmış olanlara ev sahipliği yaptık. Şimdi de dünyanın terk ettiği Suriyeli kardeşlerimize sahip çıkıyoruz, Filistin'e, mazlum milletlere sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

- "AK Parti, 12 yılda bütün kıskaçları kırmış bir partidir"

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümünde, dünyaya insanlık dersi verecek şekilde, o zaman savaştığımız Avustralyalı, Yeni Zelandalı, İngiliz, Fransız askerlerinin torunlarıyla bugün Çanakkale'de barış zirvesi yapıyoruz, birileri ise 100 yıllık hesaplar üzerinden Türkiye'yi kıskaca almaya çalışıyor. İşte AK Parti, son 12 yılda bütün bu kıskaçları kırmış bir partidir. Aziz Konya, sana soruyorum, sesleniyorum: Türkiye'yi kıskaca almak isteyenlere karşı, gür bir sesle yeni bir tarih yazmaya hazır mısın? Bizim milletimizi tahkir edenlere karşı, izzetle, onurla ayağa kalkmaya hazır mısın?

Biz bu kutlu yürüyüşe böylesi bir tarihi misyonla başladık. Biz her zaman, ak gençliğin yanında, özellikle de Konya'ı ak gençliğin yanında olacağız inşallah. Türkiye'nin bugün her yerinde heyecan var. Yarından itibaren Allah'ın izniyle sefere başlıyoruz. 2011'de Konya'ya dışişleri bakanı olarak gelmiştim, şimdi ise başbakan olarak huzurunuzdayım. Bana bu emaneti tevdi eden, bütün AK Parti kadrolarına selam ediyor, şükranlarımı ifade ediyorum. En büyük teşekkürüm, her zaman arkamda olmuş Konyalılaradır. Sizler, milletin adamlarının hep arkasında oldunuz. Rahmetli Necmettin Erbakan Hocamız, siyaset meydanına mertçe çıktığında Konya'dan ses vermişti. Allah rahmet eylesin. Konya, Necmettin Erbakan Hocamıza da sahip çıkmıştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, her zaman Konya'ya güvendi, Konyalı da hiç onu yanıltmadı. Son 3 genel seçimde, mahalli seçimlerde ama en önemlisi de cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 74'le tarihi rekor kırdı, Konya kendine yakışanı yaptı. Şimdi inşallah tarihi bir rekoru da 7 Haziran'da sizden bekliyorum. En az yüzde 75, inşallah 14 milletvekilinin tamamı."

Başbakan Davutoğlu, Konya'nın maneviyatın, ticaretin, tarımın ve ulaşımın merkezi olduğuna dikkati çekerek, "Konyalılar, son 4 yıl içinde yapılan hizmetlerden memnun musunuz?" diye sordu.

Hazreti Mevlana'nın türbesine parayla girmenin ülkeye yakışmadığını ifade eden Davutoğlu, "Şimdi kim Hazreti Mevlana'ya selam vermek isterse, hiçbir bilete, ücrete tabi olmadan girip selamını veriyor, Hacı Bektaş Veli ile... Bununla şu mesajı verdik: (Bu topraklardaki erenlere, alimlere, bu toprağın ruhuna sahip çıkacağız)" dedi. 

Başbakan Davutoğlu, "Ak gençlik cevap ver, Hz. Mevlana'nın ahlakıyla ahlaklanmaya var mısın? Hz. Mevlana'nın ahlakını dünyaya yaymaya var mısın, merhamet, vicdan sözcüsü olmaya var mısın? Allah razı olsun" diye konuştu.

Konya'da 5 üniversite olduğunu, İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en fazla üniversitenin Konya'da bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, Türkiye'deki ilk bilim merkezini de Konya'da açtıklarını kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, Konya'yı yüksek hızlı trenle buluşturduklarını, Konya ve Ankara arasının 1 saat 45 dakikaya düştüğünü, İstanbul'a kadar hızlı trenle giden Konya olduğunu söyledi. 

-"Yuhalamayın ama ona bir ders verin"

Davutoğlu,  Selçuklu'nun payitahtında doğduğunu, Osmanlı'nın payitahtında büyüdüğünü, cumhuriyetin payitahtında başbakan olma onurunu yaşadığını söyledi.

"Ak gençlik, alnı ak, yüzü ak, yüreği pak gençlik...Selçuklu'yu, Osmanlı'yı, cumhuriyeti geleceğe taşımaya var mısın? Selçuklu'nun, Osmanlı'nın mirasını cumhuriyete taşımaya var mısın? Cumhuriyeti ebediyete kadar payidar kılmaya var mısın?" diye soran Davutoğlu, tarih anlayışlarının bu olduğunu vurguladı.

Birilerinin Selçuklu'yu, birilerinin ise Osmanlı'yı reddettiğini belirten Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin köklerinin bu topraklarda atıldığını bilen yeni nesli, ak gençliği selamladığını söyledi. 

Yüksek hızlı treninin yeni bir hamleyle Karaman'a ulaştığını, yeni dönemde her şehre dönük yeni hamleler ilan ettiklerini, her gittiği vilayette bunları paylaşacağını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ta ki birileri duysun, küçük hesaplar yapanlar duysun. İnşallah önümüzdeki dönemde Antalya'dan Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri'ye de hızlı treni inşa edeceğiz. Antalya ile oradaki turizm hattıyla Konya'daki manevi turizmi, Kapadokya'yı birleştireceğiz. Yine Konya'ya söz vermiştik, Mavi Tünel bu dönemde bitirilecekti. Mavi Tünel ile benim doğduğum Toroslar'dan o aziz su, Konya Ovası ile buluştu. Toroslar, Konya Ovası ile buluştu. İşte bizim idealimiz bu. Yine organize hayvancılık ihtisas bölgesini kurduk. Daha da büyük hamlelerin eşiğindeyiz. Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi'ni kurduk ve inşallah Konya, hem ulaşımın hem tarihin hem ilmin hem de enerjinin merkezi olacak. Büyük hamlelerle yürüyoruz. Tuz Gölü'nün hemen dibinde doğalgaz depolama tesislerini kuruyoruz, 2 milyar Türk Lirası'na mal olacak. Konya, kendisini geliştirdiği gibi inşallah Türkiye'ye de yeni bir çağ yaşatacak."

- "Konya'ya gelmeye cesaret eder mi? Geçen sene edememişti"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kendilerini işaret ederek,  "Son 12 sene içinde ne yaptılar Türkiye'ye, hiçbir şey yapmadılar. Şu kadar gelir harcadılar, 1 trilyon lira..." dediğini anımsatan Davutoğlu, partililerin yuhalaması üzerine, "Yok, yuhalamayın ama ona bir ders verin" şeklinde konuştu.

Ahmet Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Bilmiyorum, Konya'ya gelmeye cesaret eder mi? Geçen sene edememişti. Akşehir'e gitmişti, oraya da 'Kırşehir' demişti ama gelirse aziz Konyalılar ne yapın, biliyor musunuz? Elinden tutun, ders verdiğiniz bir çocuk gibi, önce yüksek hızlı trenin garına götürün, 'Kemal Bey, buradan çıkan hızlı tren Ankara'ya bir saat 45 dakikada varıyor, eskiden 5-6 saat olan yollar, şimdi bir saate indi. 'İşte AK Parti bunu yaptı' deyin. Biraz öğretin ona. Sonra alın, bilim merkezine götürün. Gençlerimiz, çocuklarımız orada bilim merkezini gezerken, 'Kemal Bey, Türkiye'de o CHP dönemlerinde var ya... Sizin dönemlerde bilimin sadece adı vardı, Konya'da şimdi dünyanın en gelişmiş bilim merkezi var' deyin ve gösterin. Sonra vakti varsa alın, Toroslar'a çıkarın, Bozkır, Afşar, oraları şöyle bir dolaştırın, barajları, Mavi Tünel'i anlatın, Göksu Nehri'ni gösterin, 'buradan Konya Ovası'na suyu AK Parti iktidarı getirdi' deyin. Beş üniversitenin kampüsünü birer birer dolaştırın. 'AK Parti geldiğinde Konya'da bir üniversite vardı' deyin ve anlatın 5 üniversite...Sonra Hazreti Mevlana'ya götürün ve orada O'na deyin ki: 'Sizin tek parti döneminizde bütün bu kutsal mekanlar ne hale getirilmişti, Konyalılar bilir' deyin ve bir ders verin."

Başbakan Davutoğlu, 12 yılda yapılanların görülmemesi için beden gözünün de gönül gözünün de kapalı olması gerektiğini belirtti.

"Eğer Sayın Bahçeli gelirse O'na da dönün ve deyin ki: Milliyetçilik lafla olmaz" diyen Davutoğlu, "Sizin döneminizde bu ülkenin tanklarını İsrail modernize ediyordu, ey Bahçeli, bu ülke tank modernizasyonu için, insansız hava araçları için İsrail'e muhtaçtı' deyin. 'Tank almak istediğimizde Amerikan Kongresi'nde ya da Avrupa parlamentolarında izin beklenirdi' deyin. 'Sizin döneminizde o 3 parti koalisyonunda var ya o koalisyonda...' Şu aziz bayrak, hadi bir dalgalandırın da millilik ne demek herkes görsün. 'Bu aziz bayrak IMF salonlarında, onun arkasında oturanlar borç dileniyorlardı' deyin" değerlendirmesinde bulundu.

- "2023'te Türkiye Cumhuriyeti semalarında milli muharip uçağı uçacak"

Türkiye'nin milli tankı Altay'ın üretildiğini anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi seçim beyannamemizin esası insan onurudur, insan onuru. İnsan onurunu da milli onuru da koruyacağız. Millilik iddiasında bulunanlara buradan bir liste veriyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde milli savaş uçağını, muharip uçağını yüzde 100 Türk olarak yapacağız. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti semalarında Türk yapımı milli muharip uçağı uçacak. İnşallah önümüzdeki haftalarda ilan edeceğiz, bölgesel uçak yani sivil uçak, 30-70-90 kişilik sivil uçakları da ülkemizde yapacağız. Yüzde 100 Türk yapımı milli uçaklar. Milli tankımız Altay'ı üretiyoruz. Milli savaş gemilerimizi, denizaltılarımızı üretiyoruz. Milli Uzay Ajansı'nı seçimden sonra hemen kuruyoruz. En önemlilerinden birisi şu ana kadar çocuklarımız hep yabancı aşılarla aşılanıyordu. İnşallah en kısa zamanda Türkiye'de ilaç sektörümüzde, milli ilaç sektörümüzde milli aşıyı da üreteceğiz. Türkiye'de milli olmayan hiçbir şey kalmayacak."

- "(...Maskeni indir, öyle gel Konya'ya) deyin"

Konuşmasında "Şimdi Türkiye'yi bir daha namerde muhtaç kılmamak için 7 Haziran'da destan yazmaya var mısın ak gençlik?" diye soran Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geleceği hep beraber imar edeceğiz ak gençlik. Yolu düşer de HDP'liler gelirse onlara da şu soruyu sorun: Yayınladıkları bildirgede 'Diyanet'i kaldıracağız' diyorlar. 'Diyanetimizden ne istiyorsunuz' diye sorun. Ne istiyorsunuz, neden rahatsızsınız? Sonra da 'Diyarbakır'da başka, İstanbul'da başka, Konya'da başka konuşma' deyin. 'Neysen, hangi yüzünle, hangi çehrenle çıkacaksan maskeni indir, öyle gel Konya'ya' deyin ve onlara bir ders verin. 'Bu Konya'da, aziz şehirde Türk-Kürt, herkes asırlarca kardeşçe yaşadı. Aramıza fitne sokamazsın, sokamayacaksın' deyin. Kılıçdaroğlu'na bir de şeyi sorun: 5+3 ne demek? 'Tekrar 28 Şubat zihniyetini mi getiriyorsunuz?' deyin. Bütün bu kumpaslara karşı biz Konya'ya güveniyoruz. Konya'nın bize güvendiği gibi biz de Konya'ya güveniyoruz. İnşallah 14 adayımızla 14'te 14 yapacağız. 14'te 14 yapmaya var mısın? 14'te 14'ü Ankara'ya göndermeye var mısın Konya? 7 Haziran'da cümle aleme bir ders vermeye var mısın Konya? Konya, sizin içinizden çıkmış bu kardeşinize sahip çıkmaya var mısın? Bütün gençliğimize güveniyoruz, Konya gençliğine de güveniyoruz. İnşallah yarın sizin dualarınızla Erzurum'dan yola çıkacağız, son durağımız da Konya olacak. 6 Haziran'da, 7 Haziran'dan bir gün önce son mitingimizi Konya'da yapacağız.

İnşallah Konya'nın, Türkiye'nin gördüğü en muhteşem mitingi yapmaya var mısınız?  7 Haziran'da bu muhteşem mitingi muhteşem bir neticeyle mühürlemeye var mısınız?"

Başbakan Davutoğlu, sevgi gösterisinde bulunan partililere karanfil attı. Daha sonra AK Parti Konya milletvekili adayları tanıtıldı.