Organ Bağış Haftası nedeniyle basın açıklaması yapan AK Parti Manisa Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Muzaffer Yurttaş, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Türkiye’de her yıl yüzlerce kişinin organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Yurttaş, şöyle konuştu: "Organ yetmezliğinin en etkili tedavisi organ naklidir. Ancak, halk arasında yaygın olan yanlış inanışlar ve bilinçsiz uygulamalar, hastaların hayati tehlike ile karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Türkiye’de 28 bin kişi yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Ancak günümüzde bağışın az olması nedeni ile organ nakilleri kadavradan yani hayatını kaybetmiş kişilerden değil canlıdan canlıya gerçekleştirilmektedir. Rakamlara bakıldığında Türkiye canlıdan yapılan nakillerde Avrupa birincisi, kadavrada sonuncu durumdadır. Organ bağışı konusunda gerekli toplumsal farkındalığın oluşturulması ve kadavradan nakillerin artması çok önemlidir.”

23 BİN 529 KİŞİ ORGAN BEKLİYOR

Türkiye’de şu an 23 bin 529 kişinin organ nakli beklediğini kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, şunları söyledi: "Ülkemizde doktorlarımız başarı ile organ nakillerini gerçekleştirmektedir. Son yıllarda bu konuda büyük başarı elde edilmiş ancak yine de yeterli değildir. 2002 yılında 745 olan organ nakil sayısı 2012 yılında 4 bin 6’ya yükseldi. 2013 yılında bin 500 kişi organ nakli sırası beklerken hayatını kaybetti. 2013’de 298 kişiden 304 organ bağışı yapıldı. Ülkemizdeki nakil merkezi sayısı 10 yılda 44’den 111’e ulaştı. Kadavradan 2002 yılında 307 nakil yapılırken bugün bu sayı 889’a yükselmiştir. Canlıdan nakil 10 yıl önce 438 iken bugün 3 bin 117 olmuştur. Amacımız, bu sayıları daha da artırmak ve tüm acıları dindirmektir.”

ORGAN DAĞITIMI ADALETLİ VE ŞEFFAF YAPILIYOR

Yurttaş, Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi kapsamında organ dağıtımının en adaletli ve şeffaf şekilde yapılmakta olduğunu, ayrıca tüm nakil aktiviteleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelindiğini söyledi.

Ülkemizde organ bağışlarının, bakanlığın kontrolü ve denetiminde yapıldığını anlatan Yurttaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır. Ayrıca, 2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans Sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer yandan da organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir. Ülkemizin organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahibiz."

ORGAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Yurttaş, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ederek şunları söyledi: "Organ bağışı bir candan diğer cana giden en önemli sadakadır. Duyarlı davranan herkese şükran borçluyuz. Ülkemizde 58 bin böbrek hastası diyaliz tedavisi görüyor. Her yıl 3 bin böbrek hastasına nakil yapıyoruz. Böbrek nakli kalıcı ve gerçek çözümdür. Herkes acı çekenlerin yerine kendisini koysun. Hastane köşelerinde belki aylarca belki yıllarca gözyaşı içinde bekleyen anneler, babalar, yavrular ve şifa bekleyen hastalara el uzatalım. Onlara hayat taşıyalım. Organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük iyiliktir. Biz inanıyoruz ki; bir kişinin ölümüne neden olan bütün insanlığın ölümüne neden olmuş gibidir. Bir insanın kurtuluşuna vesile olan bütün insanlığın kurtuluşuna vesile olmuş gibidir.”

MANİSA’YA ORGAN NAKİL MERKEZİ

Manisa’daki organ nakil faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Yurttaş, sözlerini şöyle tamamladı: “İlimizde Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Göz Bankası’nda kornea nakilleri yapılmaktadır, 2014 yılında 6 tane kornea nakli yapılmıştır. Kornea nakli bekleyen hasta sayısı 64’dür. Fakülte bünyesinde organ nakli merkezi kurulması için çalışmalar sürüyor. Ayrıca, Manisa Devlet Hastanesi, Göz Bankası ve Kornea Nakil Merkezi açılması için bakanlığa iletilmek üzere başvurusunu yapmıştır.”