AK Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Aydın Özkurt, parti binasında düzenlediği basın toplantısında Diyarbakır’da yapılan AK Parti Dış İlişkiler toplantısını değerlendirdi.

Özkurt, 83 ilin il başkan yardımcıları ve Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı toplantıda önemli kararların alındığını belirtti.

Özkurt, AK Parti iktidarı ile Türkiye’de her alanda değişim olduğunun gözle görüldüğünü belirterek "Türkiye artık dünya da söz sahibi olan bir ülke olmuştur. AK Parti hükümetiyle G20 ülkeleri arasında yer almaya başladık. Ak Parti iktidarından önce 26. sırada bulunan Türkiye, şimdi 16. sıradadır. 2023’te ilk 10 içinde yer almak için hükümetimiz gayretli çalışmalar yapmaktadır. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun G20 ülkeleri dönem başkanlığını üstleneceğini ve gelecek yıl toplantıların Türkiye’de yapılacak, bunun bile ülkenin AK Parti döneminde nereden nereye geldiğinin şan ve şeref göstergesi olduğunu belirtmek isterim. Önümüzdeki 1 yıl sadece mazlum milletlerin sözcüsü olmayacağız, aynı zamanda gelişmiş 20 dünya ekonomisinin de liderliğini yapacağız. Hem mazlumların sahibiyiz hem dünya ekonomisinin lideriyiz. Bugüne kadar 12 yılda 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapıldı” dedi.

“2002 yılında 40 ülkeye olan vizesiz seyahatin 2013 sonu itibariyle 70 ülkeye yükseldi, Avrupa Birliği (AB) ile de vize serbestisi diyaloğu başlatıldı” diyen Özkurt, 3 sene içinde vatandaşlarımızın Şengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebileceklerini söyledi. Temsilcilik sayısının 2014 itibariyle 228’e çıktığını anlatan Özkurt, "Bu turizme de büyük katkı sundu, son 12 yılda gelen turist sayısı 13 milyondan 36 milyona çıkmıştır. Buradan ülkemize giren döviz girdisi artık net olarak görülmektedir. 2002 yılında komşu ülkelerle yapılan ticaretin toplam miktarı 13 milyar dolar. 2013 yılı sonu itibariyle 94 milyar dolara çıkmıştır. Suriye ve İsrail ile sorunlara rağmen ticaret devam etmektedir. Irak ile dış ticaretimiz 13 milyar dolara yükseldi. Bu yılda aynı rakamı yakalamak üzere olduğumuzu söylemek isterim. 2002 yılında dünyada 163 olan temsilcilik sayımız 2014 itibariyle 228’e çıkmıştır. Sadece bizim değil, Türkiye’deki yabancı temsilcilik sayısında büyük artış olduğunu görüyoruz. 2002 yılında 166 olan yabancı temsilcilik sayısı 254’e ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler (BM) içerisinde çok aktif bir Türkiye var. Türkiye, BM’nin bütçesine yüzde birden fazla katkı sağlıyor” diye konuştu.