ZONGULDAK (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Üniversitelerimizde başı açık, başı örtülüler, her siyasi görüşten gençler omuz omuza geleceğe yürüyorlar mı? Bizim özlediğimiz Türkiye bu. Türkiye’de gerginlik istemiyoruz, hiçbir şekilde şiddet, nefret dili istemiyoruz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Zonguldak'ta Madenci Anıtı Meydanı'nda düzenlenen AK Parti mitinginde, halka hitap etti.

Davutoğlu, konuşmasına, "Selam olsun, kara elmas şehrimiz Zonguldak’a selam olsun.  Emeğin baş şehri, helal rızkın şehri Zonguldak’a selam olsun. Yerin altında ve üstünde büyük gayretle çalışan emekçi kardeşlerime selam olsun. Emek, en güzel değer, en büyük değer, insan onurunun en güzel simgesi. İnsan onurunun simgeleştiği Zonguldak’ımıza selam olsun” şeklindeki sözleriyle başladı.

Alandakilerin, "Madenci seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan atması üzerine Davutoğlu, Zonguldak’ın emeğin baş şehri olduğunu ifade ederek, bu şehrin ismi söylendiğinde, akla, "gece gündüz çalışan, yüzleri kömür karası ama gönülleri ak olan Zonguldaklıların geldiğini kaydetti.

Vatandaşlara "Gönülleri ak, zihinleri ak Zonguldaklılar" diye seslenen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün, 19 Mayıs, İstiklal meşalemizin, bir Karadeniz şehrinde, Samsun’dan Gazi Mustafa Kemal tarafından yakıldığı gün. 19 Mayıs, işgale karşı, milli irade günümüzdür, gençlik ve spor günümüzdür. Bakınız, bu 45. mitingim. Her bir ilimize gidiyorum. Her bir ilimizin özelliklerini paylaşıyorum. 16 Mayıs’ta, Kuvayımilliye gününde, Balıkesir’deydim. İzmir işgal edildiğinde, bir gün sonra Balıkesir Alaca Mecsit’te Kuvayımilliye ateşi yakıldı. Aynı milli ateşi zonguldak yakan Müftü İbrahim Efendi'ye rahmet olsun, onun torunlarına selam olsun. 19 Mayıs’ta  Samsun’da istiklal meşalesi yakıldı. Bugün, biz onurlu ülkenin vatandaşlarıysak, istiklal şehitlerimize borçluyuz. Hepimiz onlara rahmet diliyoruz. Onların izinden yürümeye kararlıyız."

-"Onurlu milletimiz, namerde muhtaç edilmiş durumdaydı"

İstiklal mücadelesinden sonra Türkiye'nin, AK Parti iktidarı öncesinde, 2002'de yaşadığı sıkıntıları hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, 2002’de öylesine zor duruma düşmüştü ki en iyi emekçi kardeşlerimiz bilir, o günlerin zor anlarını yaşayan esnafımız bilir. Bugün, sabah gençlerimizle buluştum, onlara dedim ki ‘birçoğunuz ilkokul çağındaydınız ama 14 yıl içinde yaşadıklarımızdan edindiğiniz kazanımları gördünüz. 13 yıl önce Türkiye öyle haldeydi ki IMF önünde borç dilenecek durumdaydık. Esnafımız, yazar kasa kırar durumdaydı. O günlere geri gitmemeye var mısınız? O günlerde olduğu gibi onurlu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her hangi bir güce karşı boyun eğmeden yoluna devam etmesi için 'milli irade' demeye var mıyız?"

Davutoğlu, 12 yıl önce, gençlerin geleceğe ümitsiz şekilde baktığını, "acaba mezun olduğumda iş bulabilir miyim" kaygısını yaşadığını ifade ederek, kendilerinin ise gençlere sahip çıktığını, bunun için gece gündüz çalıştıklarını anlattı.

Başbakan Davutoğlu, üniversite öğrencisi gençlerin, 12 yıl önce 45 lira olan bursunun bugün 330 liraya, yüksek lisans bursunun 660, doktora öğrencileri için verilen bursun da 990 liraya yükseltildiğini bildirdi.

-"Türkiye’de gerginlik istemiyoruz"

Alanda asılan, "Ebediyen Tütecek AK Ocağın Bacası, Hoşgeldiniz Zonguldak’a Türkiye’nin Hocası" yazılı pankartı da okuyan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz gençlerle bir araya geldiğimizde, geleceği paylaşırız, geçmiş günlerin acısından Türkiye’yi alıp çıkarırız. Türkiye'de 28 Şubat sonrasında o kadar acı günler yaşadık ki gençlerimiz ‘başı açık, başı kapalı’ diye ayrılıp, başı örtülüler ikna odasına alınıyordu. Ey gençlik, şimdi aranızda başı açık başı örtülü ayrımı var mı? Kardeşçe, okullara gidiyor musunuz? Üniversitelerimizde başı açıklar, başı örtülüler, her siyasi görüşten gençler omuz omuza geleceğe yürüyorlar mı? Bizim özlediğimiz Türkiye bu. Bizim özlediğimiz Türkiye’de gerginlik istemiyoruz, hiçbir şekilde şiddet, nefret dili istemiyoruz.“

AK Parti’nin iktidara gelmesiyle burs alan öğrenci sayısının da arttığı bilgisini paylaşan Davutoğlu, üniversite sayısını da 76’dan 193’e çıkardıklarını belirterek, “Biz istiyoruz ki Zonguldak, bu alın terinin şehri, aynı zamanda bilimin, ilmin kültürün de merkezi olsun” diye konuştu.

(Sürecek)