Türkiye-Arnavutluk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Dışişleri Komisyonu üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Arnavutluk’ta Dünya Bektaşiler Birliği Başkanı, ’Baba Mondi’ olarak bilinen Edmond Brahimaj’ın, "Türkiye’deki Aleviler ideolojik davranıyor, bunu yapmasınlar. Bizim Bektaşiliği incelesinler. Oradaki Aleviler Türkiye’ye ve Tayyip Bey’e sahip çıksınlar" dediğini söyledi.

Makedonya ve Arnavutluk ziyaretlerini değerlendiren Sait, bu ziyaretlerin oldukça olumlu geçtiğini, her iki ülkeden müjdeler getirdiklerini söyledi. Türk parlamenterler heyeti ziyaretlerinin ilk durağı Makedonya’da Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Meclis Başkanı Trajko Veljanoski, Makedonya Dostluk Grubu Başkanı Kenan Hasip, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) üyeleri ve Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile ayrı ayrı bir araya geldi. Sait, görüşmelerde, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Parlamenter süreci, öğrenci vizeleri, Makedonya ve Türkiye’de açılacak kültür merkezleri ve Makedonya’da yapılmak istenen Türk Organize Sanayi bölgesi gibi konuların gündeme geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin, Güney Doğu Avrupa ülkeleri Parlamenterler Asamblesi genel sekreteryasının İstanbul’da olmasını istediğini belirten Sait, "Bu konudaki destek talebimizi hem dönem başkanı Arnavutluk’ta hem de Makedonya’da dile getirdik. Biz, İstanbul’un bu konuda uluslararası bir merkez olmasını istiyoruz. New York’tan sonra en fazla uluslararası merkezi içinde barındıran İstanbul’u uluslararası bir merkez haline getirmek istiyoruz" dedi.

Rifat Sait, Makedonya’da, Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) üyeleriyle görüştüklerini ifade ederek, "Bu ülkede ciddi Türk yatırımları var. Gevgeli bölgesinde organize sanayi bölgesi kurulması gündemde. Bu ülkede sanayi bölgelerine yönelik vergi avantajları var. Türk işadamları Makedonya’da organize sanayi bölgesi kurmak istiyor" diye konuştu.

Makedonya’da okuyan Türk öğrencilerin vize sorununun da görüşmelerde gündeme geldiğini kaydeden Sait, Makedon yetkililerden bu öğrencilere vizede kolaylık sağlama müjdesini aldıklarını bildirdi. Sait, 2015 yılı öncesinde, birçok ülkede sözde Ermeni tasarılarının gündeme gelebileceğini anımsatarak, "Makedonya’nın bu konuda Türkiye’nin yanında yer almasını istedik. Onlar da bizlerle aynı fikri paylaştı, Makedonya bu konuda Türkiye’ye tam destek veriyor" dedi.

Türkiye’nin Makedonya’nın NATO üyeliğini desteklediğini belirten Sait, "Yunanistan’ın isim konusundaki olumsuz tavrına rağmen Türkiye bu konuda kararlıdır, Makedonyayı şimdiki ismi ile ilk tanıyan ülke Türkiyedir" ifadelerini kullandı.

Rifat Sait, Makedonya’da BESA adında yeni bir Arnavut partisi kurulduğunu hatırlatarak "Bu partiyi Türkler‘in kurduğunu söyleyip, böyle bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Oysa böyle bir şeyin doğru olmadığını açıkça söyledik. Orada kurulacak yeni bir Arnavut partisi Makedonya’nın iç işidir. Biz sadece hayırlısı olsun, deriz" diye konuştu.

Makedonya’da, Türkler ve Arnavutların toplam 30 milletvekili olduğunu anlatan Sait, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birleşseler milletvekili sayıları 37’ye çıkabilir ama bunu yapmıyorlar. Oysa Türkler ve Arnavutlar birleşse ne kadar güzel olur. Onlara bir lider lazım, onları toparlayacak bir ağabey, Tayyip Erdoğan gibi biri lazım. Orada Türkler kendi aralarında bölünmüş, Arnavutlar kendi aralarında bölünmüş, bu da maalesef milliyetçi Makedonların işine yarıyor."

Arnavutluk ziyaretini de değerlendiren Sait, bu ülkedeki görüşmelerde KKTC, Rusya’nın Kırım’ı işgali, Suriye ve IŞİD konularını konuştuklarını belirterek "IŞİD dışarıdan bazı ülkelerin çıkarttığı bir terör örgütüdür, oralardan desteklenmezse bir hafta yaşayamaz’ dediklerini ifade etti.

Rifat Sait, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın, İŞİD’in ’Avrupa’da ayaklanın’ şeklindeki açıklamalarının Arapça, İngilizce, Türkçe’nin yanı sıra Arnavutça da yayınladığını söylediğini belirterek, "Rama, bu açıklamanın Arnavutça yayınlanmasının sebebinin Müslüman Arnavutlara mesaj vermek olduğunu söyledi" dedi.

Görüşmelerde, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da cami yapılması konusunun da gündeme geldiğini kaydeden Sait, sözlerine şöyle devam etti: "Tiran’da cami yapmak istiyoruz. 6 bin kişilik büyük caminin arsa, kamulaştırma ile ilgili arazi sorunu vardı, çok şükür sorun giderildi. Sadece caminin temelinin atılması kaldı. Caminin kampusünde dinler arası diyalog çerçevesinde, Birlikte Yaşamak Müzesi de yapılacak. Bu caminin müjdesini aldık, inşallah en yakın zamanda temeli atılacak."

Arnavutların, temel için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı beklediğini anlatan Sait, Arnavutluk Meclis Başkanı İlir Meta ve Arnavutluk-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Blerim Glosi’yi Türkiye’ye davet ettiklerini, kısa zamanda da İzmir ve Ankara’ya geleceklerini söyledi.

Arnavutluk’ta Dünya Bektaşiler Birliği Başkanı, Baba Mondi olarak da tanınan Edmond Brahimaj ile görüştüklerini belirten Sait, oradaki Erenler merkezi kubbesini TİKA’nın yaptığını kaydetti. Sait, Baba Mondi’nin, "Biz Türkiye’nin yanındayız. Bektaşilik ve Alevilik ayrı bir şeydir, karıştırılmasın. Türkiye’deki Aleviler ideolojik davranıyor, bunu yapmasınlar. Bizim Bektaşiliği incelesinler. Biz, Hz. Muhammed’e inanırız, 12 İmama saygı duyarız. Türkiye’de bu işler farklı yürüyor, oradaki Aleviler Türkiye’ye ve Tayyip Bey’e sahip çıksın. Bize en büyük desteği Türkiye veriyor" dediğini anlattı.

Rifat Sait, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin 18 Aralıkta bir grup işadamı ile Arnavutluk’u ziyaret edeceğini hatırlatarak, "Arnavutluk, Türkiye’nin stratejik ortağıdır, ikili ilişkilerimize önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Sait, yatırımlar açısından Arnavutluk’un çeşitli avantajlara sahip olduğunu belirterek, Arnavutluk’la iş yapmak isteyen işadamlarının 18 Aralıkta Ekonomi Bakanı Zeybekci ile bu ülkeye gitmelerini tavsiye etti.