AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, AK Parti hükümetleri döneminde bütçeden en fazla payın eğitime ayrıldığını ifade ederek, 2002 yılında bütçeden eğitime 10 milyar pay ayrılmışken, 2015’de yüzde 709 artışla bu rakamın 80.9 milyar liraya çıkartıldığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde RTÜK, BYEGM, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, AFAD Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu’nun bütçeleri ve kesin hesapları görüşüldü. Atatürk Araştırma Merkezi bütçesine ilişkin AK Parti Grubu adına söz alan AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, milletlerin geçmişinde pek çok önemli şahsiyetlerin yaşadığını anımsatarak, Gazi Mustafa Kemal’in de Türk milleti için önemli tarihî şahsiyetlerden birisi olduğunu söyledi. Atatürk’ün geçmişinde büyük bir tarih ve medeniyet yatan, esareti hiçbir şekilde kabullenmemiş bir ulusun istiklal mücadelesini başlatmasına öncülük ettiğini, birçok başarılara imza attığını ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak Türk milletine emanet ettiğini kaydeden Ünal, “Gazi’nin en büyük ideali, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak olduğu kadar milli iradenin, millet egemenliğinin her şart altında korunması ve savunulması olmuştur. Milli irade, demokratik işleyiş zaman zaman kesintilere uğrasa da ülkemiz bugün Gazi Mustafa Kemal’in işaret ettiği demokratik hedefler doğrultusunda önemli mesafeler katetmiştir. Gazi Mustafa Kemal, eğitimle ilgili ‘Milli Eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına, yayılmasına özellikle dikkat ediyoruz’ demiş ve ‘Cahillik yok edilmedikçe yerimizdeyiz’ diyerek ülke olarak milli eğitime ne kadar önem vermemiz gerektiğini vurgulamıştır” dedi.

Muasır medeniyetlerle yarışabilmek için eğitimin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Ünal, “Bizlerde AK Parti iktidarı olarak yüksek ideallerimizin güçlü bir devlet, mutlu bir millet hedefimizin en önemli motor gücünü eğitimde gördük. Bu nedenledir ki, hükümetlerimiz döneminde bütçeden en fazla payı eğitime ayırdık. 2002 yılında bütçede 10 milyar pay ayrılmışken, 2015’de yüzde 709 artışla 80.9 milyar lira pay ayırdık. Öğrencilerin daha iyi fiziki şartlarda eğitim alabilmesi için bizden önce 347 bin olan derslik sayısını 581 bin 473’e çıkardık. 8 derslik ve üzeri tüm okullarımıza 30 bin adet bilişim teknoloji sınıfı kurduk. Okullarımıza 1 milyon adet bilgisayar gönderdik. Böylece öğrencilerimizin bilgiye ulaşma imkanlarını arttırdık. Ders kitaplarını öğrencilerimize ücretsiz dağıtmaya başladık. Eğitimin önündeki birçok engelleri ortadan kaldırdık. Fatih Projesi’yle dünyadan eğitimimize övgüler aldık. Bütün illerde üniversite açtık. 76 olan üniversite sayısını 176’ya çıkardık. AR-GE ödeneklerini iki katına çıkardık. Yerli patent başvuru sayısı 2002-2013 döneminde 11 kat, yerli patent belge sayısı ise 17 kat arttı. Yerli teknolojiyi geliştirerek her alanda ülkemizin rekabet gücünü arttırdık. Rasat ve Göktürk 2 uydularını uzaya gönderdik. Ülkemiz artık kendi silahını ve stratejik teknolojisini geliştirebilecek seviyeye gelmiştir. İki firmamız dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firması arasına girmiştir. Bütün bunları yerli kaynaklarımız ve bu ülkenin yetiştirdiği kadrolarla yaptık. Dünyadaki ekonomi rekabetinde de ülkemiz 26. sıradan 16. sıraya yükselmiştir. Gazi Mustafa Kemal’in en büyük ideali ve hedefi ülkemizi muasır medeniyetlerle rekabet edecek düzeye getirmekti. Hükümetimizin de en büyük hedefi bu olmuştur. Bu güne kadar aldığımız mesafelerin idraki içinde 2023 hedefleri için aynı azim ve gayret içerisinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.