SAKARYA (İHA) – TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, TÜPRAŞ’a Sapanca Gölü’nden karşılıksız yararlanma iddiası ile açılan davaya ilişkin, “Sakarya’da yaşayan hemşehrilerimiz yahut diğer sanayiciler nasıl ki kullandıkları suyun bedelini kuruşuna kadar ödüyorlarsa, TÜPRAŞ da kullandığı suyun bedelini kuruşuna kadar ödemek zorundadır” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Üstün, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (SASKİ) tarafından Sapanca Gölü’nden karşılıksız yararlandığı iddiasıyla TÜPRAŞ’a karşı açılan davanın ikinci duruşmasının ardından açıklamalarda bulundu. Sakarya’nın haklı davasını savunduğu için SASKİ’yi tebrik ettiğini belirten Üstün, TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden kanunsuz bir şekilde su çektiğinin altını çizdi. Üstün, “TÜPRAŞ, kanunsuz bir şekilde Sapanca Gölü’nden su çekmektedir. Bunu uzun süredir sürekli ifade ediyoruz. Biz yıllardır bu iddiamızı yinelerken, TÜPRAŞ da tahsis belgesinin elinde olduğunu söylüyordu. Ama hiçbir zaman bu belgeyi kamuoyu ile paylaştığını görmedik. Bu zamana kadar iki mahkeme oldu. İkisinde de su tahsisini doğrulayan bir belge ortaya koyulamadı. TÜPRAŞ’ın elinde Sapanca Gölü’nden su tahsisini doğrulayan bir belge olsaydı bunu çoktan mahkemeye sunması gerekirdi” diye konuştu.

TÜPRAŞ’ın kullandığı suyun bedelini ödemek zorunda olduğunu da kaydeden Üstün, “Mahkeme, resen ilgili kurumlar olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve DSİ’ye yazı yazdı. Şimdi ise ilgili kurumlara böyle bir belgenin var olup olmadığını soruyor. Daha önce TÜPRAŞ’a böyle bir izin verilmediğine yönelik bizim elimizde de yazılar vardı. Diğer önemli husus ise, TÜPRAŞ’ın izninin olduğunu kabul etsek dahi bu izin bedava su kullanmayı gerektirmez. Kimse böyle bir imkana sahip değildir. Sakarya’da yaşayan hemşehrilerimiz yahut diğer sanayiciler, nasıl ki kullandıkları suyun bedelini kuruşuna kadar ödüyorlarsa, TÜPRAŞ da kullandığı suyun bedelini kuruşuna kadar ödemek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Üstün, “Bu Sapanca Gölü’ndeki doluluk oranlarının artması ile ilgili de bir durum değildir. Sapanca Gölü’nden bedava su çekme hakkına kimse sahip değildir. Başta SASKİ olmak üzere Sakarya kamuoyu bu mahkemeyi sonuna kadar takip etmelidir. Kimse bir an olsun rehavete kapılmamak zorundadır. Mahkeme süreci belki yeni başladı ancak biz haklı davamızı sonuna kadar sürdürmeliyiz” şeklinde konuştu.