Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün'ün Ağrı Belediye Vaşkanının Kazım Karabekir Paşa'ya ait sözlerine karşı yaptığı basın açıklaması şöyle:

Ağrı ilinde 1 haziran 2014 pazar günü yapılan yenileme seçiminde belediye başkanlığı seçimini kazanan HDP Milletvekili Sırrı Sakık; Milliyet Gazetesinde yayınlanan röportajında kentte yapacakları projeleri anlatmış ve bu beyanında şehirde “utanç abidesi” dediği askeri anıtı kaldıraracaklarını ve Kazım Karabekir Paşa’nın adının yer aldığı mahalle, cadde ve sokak isimlerini değiştireceklerini söylemiştir.

Hemen söylemek gerekirse, Sırrı Sakık ya tarih bilmemektedir ya da ortak tarihimize kin ve nefret dolu gözlerle bakmaktadır.

Değerli basın mensupları,

Kazım Karabekir Paşa aslen İstanbul doğumlu olmasına rağmen, ailesi, Karaman ilimizin bir ilçesi olan kazımkarabekirli olarak bilinir. Kazım Karabekir Paşa, önemli bir devlet adamı, İstiklal Harbimizin unutulmaz kahramanı ve iyi bir vatansever olduğu gibi, aynı zamanda TBMM’nin bir milletvekili ve meclis çalışmaları sırasında vefat eden değerli bir başkanıdır.

Milli Mücadelinin ateşini yakmak üzere İstanbul’dan anadolu’ya geçen Mustafa Kemal Paşa’ya şark cephesi komutanı olarak “Paşam, eskisi gibi, harfiyen bütün kolordumla emrinizdeyim” diyerek kurtuluş mücadelesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kazım Karabekir Paşa 1. Kafkas Kolordu Komutanı olarak Erzincan, Erzurum, Kars ve civarını Rus işgalinden kurtaran komutandır. Şark Cephesi Komutanlığına atandıktan sonra da Sarıkamış, Kars, Ardahan, Iğdır ve Artvin’i vatan topraklarına yeniden katarak, bugün ki doğu sınırını oluşturan gümrü, kars ve moskova antlaşmalarına imza koymuştur.

Kazım Karabekir Paşa’nın tüm bu mücadeleleri Ruslar ve Ermeni komitacılarıyla olmuş ve başarılarından dolayı “Şark Fatihi” olarak adlandırılmıştır.

Değerli basın mensupları,

Atatürk’ün silah arkadaşı olan Kazım Karabekir Paşa sadece savaş meydanlarında kahramanlıklar göstermekle yetinmemiş, aynı zamanda  doğu bölgesinin halkı ile  el ele vermek suretiyle, Erzurum ve Kars havalisinde savaş ve Ermeni katliamlarından sonra yetim kalan 6000 civarında çocuk için okullar ve kurslar açtırarak, onların hayata ve ülkeye kazandırılmasında etkin rol oynamış bundan dolayıda lakabı “Yetimler Babası” olmuştur.

Kazım Karabekir Paşa aynı zamanda doğu illerinde bir eğitim ve kültür seferberliği başlatmış, seferberlik halinde bile sanat faaliyetlerini ihmal etmemiştir.

Ayrıca, Kazım Karabekir Paşa,   günümüzde de pek çoğu yayınlanan 50’nin üzerinde esere imza atarak, türk fikir ve kültür hayatına önemli hizmetlerde bulunmuştur.

Kazım Karabekir Paşa’nın bütün bu mücadelerin de, doğu illerinin mazlum, çilekeş, vefalı insanları hep yanında olmuştur.

Sakık ve temsil ettiği düşüncenin kurtuluş mücadelesinin kahramanları: Atatürk’e ve Kazım Karabekir’e tahammül edememesini anlamak mümkün değildir.

Kazım Karabekir Paşa’nın doğu anadolu’da verdiği mücadele, Müslüman Türk ve Kürt halkı ile birlikte olmuştur.

Sakık’ın bu ifadeleri olsa olsa ermenileri sevindirecek ve onlara hizmet edecek beyanlardır. Milletimizin gönlünden kurtuluş mücadelesi kahramanlarının sevgisini sökmek mümkün değildir.

Kazım Karabekir Paşa aynı zamanda ağrı tarihine, kültürüne ve halkına da birçok hizmetler vermiştir. Ağrı’nın karakilise olan adını karaköse’ye çevrilmesini sağlayan da kazım karabekir’dir.

Hal böyle iken, bu ülkenin kurtuluş mücadelesine, ortak tarihine, ortak değerlerine ve eşsiz kahramanlarına yönelik, sırrı sakık tarafından beyan edilen sözleri kabul etmek mümkün değildir. Bu sözler ya cehaletten yada kin ve nefretten doğmaktadır. 

Bu ülkenin ortak değerlerine saldırarak barışın gelmesi mümkün değildir. 

Sırrı sakık ve hdp iyi bilmelidir ki; bugün pkk ve yandaşlarının yaptığı:

•Adam öldürme,

•Çocuk kaçırma,

•Yol kesme,

•Kamu araçlarını tahrip etme,

•Vatandaşa baskı yapma 

Gibi eylemler, bu milletin birlik ve beraberliğine ve çözüm iradesine zarar vermektedir. Barışı ve demokrasiyi yok etmektedir. Bu yol yol değildir. Bu dil çözümsüzlük dilidir, kan tüccarlarına ve savaş baronlarına hizmet etmektedir.

Türk Milleti büyük bir Millettir.  Millet olma davasında sabırlı ve kararlıdır. Bütün bu ihanetlerin üzerinden gelerek hesabını mutlaka soracaktır.

Türk ve kürt kardeşliği temelinde kutlu medeniyet yürüyüşüne devam edecektir.

Sırrı Sakık, bugün bulunduğu coğrafyanın imkanlarını, rahat ve özgürce kullanabiliyorsa, düşüncelerini özgürce ifade edebiliyorsa ve özgürce siyaset yapabiliyorsa ortak tarihimize, çekilen acılara ve derin tecrübelerimize bakması ve tarihten dersler çıkarması gerekir. Ağrı belediye başkanı olarak ağrılılara en güzel şekilde hizmet etmesini, kardeşlik hukukumuza zarar verecek, beyan ve eylemler yerine, barışa, huzura, çözüm sürecine ve demokrasiye katkı verecek açıklamalarda ve davranışlarda bulunmasını tavsiye ederim,''dedi.