CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Balıkesir’de arsenikli, nitratlı ve nitritli su kullanmak zorunda kalan mahallelerin durumunu TBMM’ye taşıdı.

Akova, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Balıkesir’de çevre kirliliğine yönelik kaygı verici gelişmeler olmaktadır. Çok fazla maden şirketine işletme, arama ve çıkarma izni verilmesi ve bunun çevre ve insan sağlığına zarar verilmeden yapılmasının sağlanmasında idari zafiyetlerin bulunması, uzun dönemde kaynak sularının ve sonuçta çevre, insan ve hayvan sağlığının birçok riskle karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır" dedi.

Akova, önergesinde, "BASKİ genel kurulunun kasım ayı toplantısında, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ‘Şu anda 890 kırsal mahalle var. Bu 890 kırsal mahallenin hiçbirinin arıtması yok. Hepsi dereye deşarj oluyor. İçme sularından arsenikli olan var, nitratlı olan var, nitritli olan var. Bütün ilçelerin su tahlillerini yaptırıyoruz. Arsenik anlamında sıkıntılar var. Baktığımız zaman Balıkesir’de 60 mahallede arsenikli su var’ demiştir. Balıkesir’in hangi mahallelerinde vatandaşlar arsenikli su kullanmaktadır? Balıkesir’de içme suları nitratlı ve nitritli olan yerler nerelerdir? Balıkesir’de su kaynaklarının kirlendiği ve zehirli olduğu ile ilgili gerekli araştırmalar yapılmış mıdır? Bölgede yaşayan vatandaşların sağlığının tehdit edilmesine karşı ne gibi tedbirler alınacaktır? Bu konuda şimdiye kadar gerekli çalışmalar neden yapılmamıştır? Bölgede suyun kirliliğine sebep olacak tehditler nelerdir? Su kirliliğinin önlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılacaktır?” diye sordu.