Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, DEAŞ ve benzerlerinin bu topraklarda hayat bulmasını istemediklerini belirterek, "İslamlıkla, insanlıkla alakası olamayan katiller sürüsüne siz hangi gözle bakıyorsanız, biz de o gözle bakıyoruz. Türkiye ile olan ilişkilerini askıya alan varsa merak etmeyin her şey en kısa zamanda eskisinden daha iyi olacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, İstanbul’daki Four Seasons Hotel’de 5’incisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nin kapanış oturumuna katıldı. Burada bir konuşma yapan Arınç, dünyanın ve özellikle bölgenin hızlı bir değişimden geçtiğini belirtti. Arınç, “Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan gelişmeler küresel düzeyde siyaseti etkileyen ölçüdedir. Sadece Kasım 2013’deki zirveden bu yana yaşanan gelişmeler dahi baş döndürücü boyuttadır. Bölgemizde ve dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik krizler, bazen bizleri endişeye hatta umutsuzluğa düşüyor olabilir. Özellikle Türkiye açısından baktığımızda, yakın coğrafyamızda Irak, Suriye, Mısır ve Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin, ekonomik ve ticari ilişkilerimize olumsuz yansımaları olduğu bir gerçektir. Ancak bunların aşılmasının yolu da sadece diyalog ve iletişimdir. Buna en güzel örnek ülke ise Irak’tır. Irakta yakın dönemde yaşanan hükümet değişikliğinden sonra ortaya çıkan tablo bizi hem Irak hem bölge hem de ikili ilişkiler açısından ümitlendirmektir. Irak, DEAŞ tehlikesine ülkenin 3’te 1’inin halen bu örgütün işgali altında olmasına rağmen iş başına gelen hükümet olumlu tutumu ve sağduyusu ile iç ve dış huzur ve istikrarı üzerine olumlu adımlar atmaktadır. Bu adımlar ülkenin kalkınması ve refahı acısından çok önemlidir. Siyasi istikrar ve ekonomik gelişme iç içe geçmiş birbirini tamamlayan unsurlardır. Ekonomik gelişme olmazsa siyasi istikrar tehlikeye düşer. Her vesile ile ver türlü platform da ekonomik gelişme ve siyasi istikrar siyam ikizleri gibidir. Bu konuda Türkiye’nin hükümetlerimiz dönemindeki son 12 yılı ise buna en iyi örnektir” dedi.

Türkiye’nin G-20 liderliğinin ayrı bir prestij sağladığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Türkiye’nin dış politikası gerekse içerideki ekonomik kalkınması ve toplumsal barışı ve önüne koyduğu hedefler fevkalade önemlidir. Aynı coğrafyamız bu topraklardaki insanların kaderimizdir, coğrafyamız kaderimizdir. Biz komşumuz olan ülkelerle Suriye, Irak ötede ise İran ile ama geleneksel dostlarımız olan ve bugüne kadar hemen hemen müttefiklik duyguları içerisinde birlikte hareket ettiğimiz Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün gibi ülkelerle her konu iyi ilişkiler kurmaya ve birbirimize her konuda yardımcı olmaya gayret ettik. Son yıllarda Suriye’de başlayan Irak’ta devam eden Mısır’da kendini gösteren pek çok politik konularda, az önceki ülkelerle siyasi bakımdan ve ülkelerin yöneticilerin birbirlerine olan tavrı bakımından bir soğukluk yaşanmış olabilir. Ancak bizler dostuz aynı zamanda kardeşiz. Aynı coğrafyanın birbirine kardeş yaptığı insanlarız. Pek çok konularda beraberlik yaşıyoruz. İnançtır, kültürdür, coğrafyadır bu birbirimizin kaderinde var olmaktır” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile bu ülkelerin yönetimleri arasında belli ve malum sebeplerle meydana gelen soğukluk süratle giderilmektir. Bizde güzel bir tabir vardır; ‘Islak tülbent kuruyunca geçer.’ yani tülbendin kuruması ne kadar çabuk oluyorsa, inanın aramızda bu soğukluklarında süratle giderileceğini sizlere müjdeleyebilirim. Dış politikamızda aldığımız kararlarla tekrar eski geldiğimiz noktayı büyük bir samimiyetle hep beraber bulacağız. Çünkü bizde Suriye’nin istikrarını, Irak’ın toprak bütünlüğünü istiyoruz. Aşırı radikal unsurlar ki, bunların içerisinde DEAŞ ve benzerlerinin bu topraklarda hayat bulmasını istemiyoruz. Adında İslam kelimesi olmasına rağmen bırakınız İslamlıkla, insanlıkla bile alakası olamayan bu katiller sürüsüne siz hangi gözle bakıyorsanız, biz de o gözle bakıyoruz. Terör örgütleriyle birlikte yapacağımız mücadelenin, bu ülkelerimizin her birine huzur ve güvenlik sağlayacağını hep beraber göreceğiz. O sebeple hükümetlerin ve yöneticilerin tavrına bakarak Türkiye ile olan ilişkilerini askıya alan ya da tereddütte olanımız varsa kafalarından istifham geçiren varsa, hiç merak etmeyin her şey en kısa zamanda eskisinden daha iyi olacak.”

Konuşmasının ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Arınç’a plaket takdim etti.