AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, HSYK’nın belli bir yapının arka veya ön bahçesi olmaması için Anayasa’nın 159. maddesini değiştirerek, HSYK üyelerini meclisin seçmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, memleketi Adıyaman’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Ahmet Aydın, beraberinde Milletvekili Salih Fırat, İl Başkanı İbrahim Halil Fırat, Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez ile birlikte Adıyaman Baro Başkanı Hasan Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay’ı ziyaret etti.

Adıyaman Baro Başkanlığı ziyaretinde gazetecilere açıklamada bulunan Ahmet Aydın, HSYK’nın idari bir kurul olduğunu ve bu kuruldaki üyelerin bir kısmını Meclis’in yapması gerektiğini vurguladı.

Son yapılan seçimlerde HSYK’nın belli bir yapının ön veya arka bahçesi olmaktan çıktığını ancak bunun bir sonraki seçimde böyle olmayabileceğini belirten Aydın, asıl çözümün Anayasa’nın 159. maddesini değiştirmek olduğunun altını çizdi.

Aydın açıklamasında, “Adil bir yargı sisteminin kurulması noktasında ciddi bir gayret sarf ettik. 2010’da ki referandumda dahi HSYK’nın çoğulcu bir yapıya kavuşması, hiç kimsenin ön yada arka bahçesi olmaması için gayret sarf ettik. Herkesimden insanların olması gerektiğini, Türkiye’nin bir aynası olması gerektiğini ifade ettik. Dolayısıyla yargı hiçbir ideolojinin tekelinde olmamalıdır. Bu son seçimde belki çoğulcu bir yapıya kavuştu. Bu önemli bir kazanımdır ama bizim arzu ettiğimiz Anayasa’nın 159. maddesini değiştirmektir.

Keşke HSYK’nın yapısında parlamentonun da katkısının olmasını sağlayabilsek. Çünkü çağdaş demokrasilerin bir çoğunda HSYK idari bir kuruluştur, büyük bir oranda milletin iradesi yansıyor. Milletin iradesi olan Meclisin büyük oranda üyelerini seçmesiyle HSYK oluşuyor. Bizim arzu ettiğimiz, olmasını gerektiğine inandığım yapı meclisin HSYK üyelerinin en az 3’te 1’ini, yarıya yakınını meclis seçmelidir. Meclis millet adına karar veriyor. Yargıda millet adına karar veriyor. Meclis bu idari kurulun yapısında söz sahibi olması gerekir. Çünkü seçimler arzu ettiğimiz ölçüde hiçbir yapının tesirinde olmadan bir yapıya kavuştu. Bir sonraki seçimin garantisi yok. Bir sonraki seçimde yine bir takım yapıların tesirinde olabilir. Bu sistem buna müsaittir. Dolayısıyla bu sistemin yeniden kurgulanması lazım. Bu bağlanma 159. maddenin değişmesi kanaatindeyim” dedi.

Hakkari’de 3 askerin şehit edilmesiyle ilgili provokasyona dikkat çeken Aydın, “Türkiye ne zaman bir sorunu çözecek olsa, ne zaman ki ciddi bir adım atacak, bir reform yapacak, ne zamanki büyüyecek kalkınacaksa bir yerlerden düğmeye basıyorlar. Daha öncede bunu çok yaptılar; partimizi kapatmaya çalıştılar, darbe planları yaptılar, e-bildiriler hazırladılar, geziyi yaşadık, 17 ve 25 Aralığı yaşadık, Kobani’yi yaşadık. Şu veya bu şekilde güçlü, kalkınan, öncü ve demokratik Türkiye’den rahatsız olan içerden ve dışardan iş birlikçiler var. Biz bu çözüm sürecini başlatırken geçmişte de provokasyonlar oldu. Şimdide oluyor ve yarın başka yerlerde de olabilir. Biz takibi bu olayların olmaması için gerekli tedbirleri alacağız. Sorumluları bulup en ağır cezaya çarptırılacaklardır. Bunu yaparken de ‘çözüm süreci’nden taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Baro Başkanı Hasan Demir ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.