Kars’ta düzenlenen Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ermenistan’ın ateşkesi bozarak Karabağ’ı işgal etmesiyle ilgili olarak biz Ermenistan’ın da Güney Kafkasya halkasına katılmasını istiyoruz” dedi.

DSİ Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ortak basın açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı gibi projelerin değerlendirildiğini ve bu projelere verilen önemin teyit edildiğini ifade etti. Çavuşoğlu, "Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdik. Benzer görüşte olduğumuzu gördük. Bölgedeki ihtilafların toprak bütünlüğü temelinde barışçıl çözüme kavuşturulmasının önemini vurguladık. Ermenistan’ın da komşu sınırlarına saygı duyarak aramızda yer almasıdır temennimiz. Böylece eksik halka tamamlanmış olur. Biz Ermenistan’ın da Güney Kafkasya halkasına katılmasını istiyoruz. Ama önce komşularıyla olan sorunlarını samimi şekilde çözmek için adım atması gerekiyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, üçlü işbirliği eylem planı temelinde geliştirmekte olan pratik işbirliğinin ele alındığını belirterek, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE), Bakü-Tiflis-Kars gibi küresel öneme sahip projeleri görüştüklerini bildirdi. Londra’dan Pekin’e kesintisiz bağlantı sağlayacak olan modern İpek Yolu’nun en önemli unsurunun Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, projenin 2015 yılı içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Gürcistan’ın ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan desteği yineledik. Toprak bütünlüğü ilkesi temelinde barışçıl bir çözüme kavuşturulmasının önemini vurguladık. Bu toplantı her üç ülke bakımından yararlı sonuçlar verdiğine inandım. Bugün Uluslararası İnsan Hakları Günü. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 60’ıncı yıl dönümünü kutluyoruz. Bu yüzden insan haklarının korunması Türk dış politikasının ana unsurlarından biri. Karabağ’da işgal edilen topraklar, Suriye, Irak ve Mısır’da, bölgedeki coğrafyalarda dünyadaki ülkelerde maalesef insan haklarına saygı duyulmadığını görüyoruz. Bunu hatırlatarak bugün tüm dünyada insan haklarının korunduğu bir gün olarak kabul edildiğini vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Beruçaşvili de, ortaklıkları birçok alanda geliştirmek konusunda kararlı olduklarını belirtti. Bu yıl işbirliğini ciddi şekilde ilerlettiklerini ve aynı zamanda üçlü ilişkileri yeni bir seviyeye getirdiklerinin belirten Beruçaşvili, ulaşım ve enerji konusunda projelerin güney Kars koridorunun, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi’nin zamanında bitmesi için desteklerini sunduklarını ve sürdüreceklerini söyledi. Beruçaşvili, "Bugünkü toplantı uluslararası barış konusunda bölgemizdeki tehditlere karşı çok büyük bir fırsattı. Gürcistan’ın işgal altında olan bölgeleri var. Rusya 24 Kasım’da bir kez daha uluslararası anlaşmayı ihlal etti. Abhazya bölgesinde kendi ekonomik, sosyal ve hukuki sistemini uygulamaya çalışıyor. Bu Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne karşı atılmış bir adımdır. Bu konuyu daha da kötüleştirecek olan Güney Osetya ile yapılacak anlaşmadır. Rusya’nın hırslı planları söz konusu. Uluslararası toplumun Rusya’yı kınaması gerekmektedir” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Mammadyarov ise, Abhazya, Güney Osatya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında çözülmemiş sorunların olduğunu kaydetti. Birleşmiş Milletler tüzüğüne uyulması gerektiğini vurgulayan Mammadyarov, sözlerine şöyle devam etti:

"BTC boru hattı çok başarılı bir proje. Hazar’dan uluslararası marketlere, piyasalara petrol çıkışı sağlanıyor. BTE boru hattına baktığımızda gaz ilk Gürcistan’a, oradan Türkiye’ye geliyor. Bu projelerin gerçekleştirilmesi 3 ülkede 5 bin yeni istihdam olanağı yaratmıştır. Gürcistan üzerinden artık trenler işleyebiliyor. Demiryollarının insanları bir araya getirdiği bir gerçek. Bugün görüştüğümüz bir husus daha var. Trans Adriyatik demiryollarına ulaşan proje. AB içindeki en büyük projelerden biri, 45 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyoruz. Hazar Denizi’nden doğalgaz sağlanacak. Bunların bir kısmı Gürcistan piyasasında, bir kısmı Türkiye piyasalarına ulaşacak. Diğer kısmı Avrupa piyasasına girecek. 2018’in sonunda 2019 başında doğalgaz öncelikle Türkiye piyasasına girebilecek. Biz Azerbaycan olarak bu projelere 22 milyar dolar yatırım planlıyoruz. Bu da Türkiye ekonomisine yapılan yatırımlardan en büyüğü olarak tanımlanabilir."

“ERMENİSTAN BARIŞÇI YÖNDEN ÇÖZÜM SARFETMELİ”

Gazetecilerin Putin’in Ankara ziyaretiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, "Türk Akım diye adlandırdığı bir teklifte bulundu. Yeni bir doğalgaz boru hattının Türkiye’ye gelmesi, Yunanistan sınırından Türkiye’nin ihtiyacı olan gazın alınması ve isteyen Avrupa ülkelerine verilmesi. Biz hukuki bağlayıcı bir mutabakat zaptını imzaladık. İncelenmesi üzerine anlaştık. Bu müzakerelerden sonra Türkiye tabi ki kararını verecek. Önceliğimiz TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) projesidir. Bunun hem Türkiye, hem Gürcistan hem Avrupa için önemini biliyoruz. Bu projenin temeli yakın tarihte Bakü’de atıldı. Boruları bile sipariş edildi, alındı" diye konuştu.